«У неділю ані ми, ані ви не будете в церкві» — прихильники «ПЦУ» намагалися захопити храм УПЦ на Буковині

15 лютого 2019 року, у день Стрітення Господнього, після святкового богослужіння біля воріт храму на честь св. Архистратига Михаїла села Задубрівка Чернівецької області зібралися агресивно налаштовані прихильники «ПЦУ» — намагалися проникнути на територію церкви різними способами, навіть кидаючи каміння у вірян, і вимагали терміново звільнити храм. Незважаючи на тиск, парафія відстояла храм і долучилася до цілодобового молитовного стояння за мир та за право вільно сповідувати свою віру. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ із посиланням на прес-службу Чернівецько-Буковинської єпархії.

Коли біля воріт вже зібралися агресивно налаштовані селяни, частина релігійної громади Свято-Михайлівської церкви разом зі священиком Іоанном підносила молитви до Бога за мир у селі — читали Псалтир.

Інша частина парафіян разом з настоятелем парафії о. Леонідом пішли до воріт заспокоїти селян, щоб уникнути провокацій, які мали місце минулої неділі, 10 лютого, коли віруючих не пустили в церкву, і довелося служити просто неба. Священик намагався заспокоїти активістів і пояснив, що згідно з результатами зборів релігійної громади (протокол зафіксований в єпархії та всіх адміністративних органах) віряни проголосували за збереження храму в лоні канонічної Української Православної Церкви.

Однак це не зупинило представників «ПЦУ». Тому було викликано наряди поліції.

Як розповіли в прес-службі, один із найактивніших провокаторів, Корпецький Іван, розмовляючи з отцем Леонідом, почав намагався переконувати священика служити почергово. Та коли настоятель відмовився, знаючи прикрий досвід інших парафій УПЦ, Іван пригрозив: «У неділю ні ми, ні ви не будемо в церкві».

Активісти намагалися зломати ворота в огорожі храму, а коли один із провокаторів, який намагався перелізти через огорожу, а парафіяни почали знімати його на відео, почав кидати каміння у вірян.

О 12-й годині прихильники «ПЦУ» почали вимагати провести на території біля церкви молебень, для чого привезли «священика» ПЦУ. Як зазначили в єпархії, щоб зберегти мир, з благословення митрополита Мелетія, правлячого архієрея Чернівецько-Буковинської єпархії, під наглядом поліції було відслужено молебень.

Та після цього молебню «священик» «ПЦУ», замість святкової проповіді, виголосив провокаційну промову.

Нарешті частина активістів вийшла за ворота. Інша ж частина залишилася, нагнітаючи ситуацію зухвалими провокаційними вигуками. Але й вони врешті, втомившись, почали розходитися.

Парафіяни залишилися у своєму храмі.

Релігійна громада Свято-Михайлівсього храму долучилася до цілодобового молитовного стояння за мир і за право вільно сповідувати Православну віру.

Нагадаємо, раніше віряни Свято-Успенських храмів у селах Товтри та Михальча Чернівецької області приєдналися до цілодобового молитовного стояння, яке громада Свято-Успенського храму села Васловівці почала здійснювати 27 січня 2019 року і не припиняє досі. Ці громади намагаються незаконно «перевести в ПЦУ».

Переглядів: 18

Перейти до панелі інструментів