Митрополит Руставський Іоанн: “Дух розколу не має торжествувати серед нас”

19 січня 2019 року на своїй сторінці у Facebook, Митрополит Руставський Іоанн (Грузинська Православна Церква), опублікував свої думки з приводу надання автокефалії Православній Церкві України у контексті чинної політичної ситуації в Україні. Публікацію було також розміщено на грузинському інтернет ресурсі Tabula під заголовком «Державна влада Грузії показала нам приклад політкоректності в питанні автокефалії України». Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ приводить цю публікацію владики Іоанна у перекладі українською нижче.

«Дякую Богу за те, що високопосадовці нинішньої влади Грузії показали нам приклад політкоректності у зв’язку з гострою проблемою, що виникла у Світовій Православній Церкві у зв’язку з розвитком подій в Україні. Грузинська Православна Церква, визначенням Священного Синоду від 27 грудня 2018 року, висловила своє ставлення до надання автокефалії, тобто незалежності Церкви в Україні.

Військове протистояння між регіонами України, що продовжується вже більше 3 років, не повинно перерости у релігійне протистояння народу, який сповідує одну віру. Загальною турботою Світової Православної Церкви є збереження єдності єдиновірного народу. Висловлювання та декларування приватних поглядів політично ангажованих осіб ускладнюють збереження здорової позиції.

Не будемо забувати, що правове поле Православної Церкви було сформовано у період з IV по VIII століття Вселенськими та Помісними Соборами. У постановах цих Соборів чітко визначено відношення до груп розкольників та до відлучених від Церкви. Визначені і норми їх повернення до лона Церкви. Ці канони ґрунтуються на Святому Євангелії та на Апостольському Переданні. Ієрархи Світової Церкви пам’ятають, як вони у 90-х роках ХХ століття негативно оцінили самовільне відділення від Матері-Церкви бувшого екзарха України Митрополита Філарета. Незважаючи на це, цього разу Константинопольська Патріархія одноосібно та в односторонньому порядку вирішила подарувати статус автокефальної Церкви духовним особам, які роками перебували в розколі. У основі єдності Православної Церкви лежить не одноосібний, папістський принцип, але соборність, що знаходить своє відображення у Символі Віри.

Разом з тим, відмітимо, що умови автокефалії, яку надає Константинопольська Патріархія Україні, і які вказані у Томосі від 6 січня 2019 року, більше відповідають статусу автономії. Окрім того, Томос замовчує той факт, що більша частина православних українців залишаються в юрисдикції Московського Патріархату і відповідно представляють частину повноти Світової Православної Церкви. Тому ми керуємося принципами права та ікономії, щоб дух розколу не торжествував серед нас. Давайте помолимося про відновлення єдності в українському народі, з яким ми сповідуємо одну віру».

Переглядів: 609

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів