Архієрей Польської Церкви: “Те, що сталося в Україні — велика трагедія для Всесвітнього Православ’я” (відео)

Архієпископ Люблінський і Холмський Авель в інтерв’ю Інформаційно-просвітницькому відділу УПЦ підкреслив, що в Польській Церкві твердо стоять на канонічних позиціях Православної віри. Про це він сказав, коментуючи останні дії Константинопольського Патріархату в Україні. Без покаяння розкольники не можуть бути приєднані до Помісних Церков, впевнені в Православній Церкві Польщі.

— Яка позиція єпископату Польської Православної Церкви щодо дій Константинопольської Патріархії в Україні та яка була реакція на заклик Патріарха Варфоломія визнати «ПЦУ»?

— Позиція нашої Церкви незмінна, ми стоїмо на твердому розумінні догматичних істин, істин права канонічного. Те, що сталося в останні тижні в Україні, ми називаємо великою трагедією і великою скорботою для Всесвітнього Православ’я.

Православна Церква ніяк не може схвалити цих розкольників, які начебто знайшлися в канонічному спілкуванні. І таку позицію заявив Предстоятель нашої Церкви Блаженніший Митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава від імені повноти нашої Церкви: без покаяння розкольники не можуть бути ніяк приєднані до містичного Тіла Христового Святої Церкви Христової. І наша позиція в цих принципах дисципліни церковної буде завжди незмінною.

— Нещодавно в інтерв’ю для ВВС архієпископ Даниїл (Зелінський) з приводу позиції Вашої Церкви заявив дослівно наступне: “З Польською Церквою взаєморозуміння буде знайдено, її риторика зміниться, і вона усвідомить своє історичне місце в лоні Христової Церкви і Константинополя”. Чи була якась реакція Польського єпископату на таку заяву? Чи вважаєте Ви, що позиція Польської Церкви дійсно зміниться?

— Ми серйозно не сприймаємо цих слів. Тому що в принципах, як на перше питання відповідав я, дисципліна канонічна, дисципліна догматична ніяким чином не дасть нам можливості змінити нашу позицію. Ще раз голосно і всюди підкреслюємо, що без покаяння розкол не може бути приєднаний до Помісних Церков Всесвітнього Православ’я.

— Скасування Патріархом Варфоломієм акту 1686 року оголошує канонічною територією Константинопольського Патріархату всі землі, які включала тодішня Київська Митрополія. У заявах зі Стамбула немає застережень, що ця відміна стосується лише території сучасної української держави і не поширюється на території інших суверенних країн, колись об’єднаних Київською Митрополією. Як відомо, в неї входили і території, які є сьогодні канонічною територією Польської Православної Церкви. Чи не розглядає ваша Помісна Церква такі дії Патріарха Варфоломія як анексію канонічної території Польської Церкви і посягання на її автокефальний статус?

— Це така людська історична філософія. Протягом століть межі кордонів Церков, юрисдикцій змінюються. Для Православної Церкви в Польщі Друга Світова війна принесла зовсім інші території. Православна Церква має сьогодні єпархії на понімецьких, західних землях, де знайшлися переселенці Православної Церкви. У Руській Православній Церкві, в тому числі в Українській Православній канонічній Церкві знайшлася західна Україна, в екзархаті Білоруському — західна Білорусь, які до Другої Світової війни (відносилися – ред.) до меж Речі Посполитої, будемо говорити Польщі. І самі кордони юрисдикції Візантійської Патріархії теж змінилися — між часом з’явилася Еладська Церква зі своїми межами. Також не можна філософствувати історично щодо цих періодів історичного життя. Тому що вони змінюються і вони визначаються кожною Церквою відносно тих обставин, в яких Церква веде свою місію і опікує своїх духовних чад.

Переглядів: 53

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів