Антіохійський і Сербський Патріархи закликали Константинопольського Патріарха до «братського діалогу» для відновлення миру

Небезпека, викликана становищем в Україні, може спричинити розділення між усіма членами Православної Церкви, а також нанести шкоду православному світу, тому потрібні діалог і молитва. Про це у спільній заяві зазначили Предстоятелі Антіохійської і Сербської Православних Церков, опублікованій 20 жовтня 2018 року на сайті Сербської Православної Церкви, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

«З цієї причини, а також враховуючи нагальну необхідність уникнути подальшої ескалації нинішньої кризи, Сербський і Антіохійський Патріархи закликають Вселенського Патріарха до братського діалогу з Руською Православною Церквою, щоб вирішити конфлікт між Константинопольським і Московським Патріархатами і відновити мир у Православній Церкві», — зазначається у зверненні.

Патріарх Антіохійський Іоанн та Патріарх Сербський Іриней також підкреслили, що сьогодні, коли світ протистоїть різним небезпекам і викликам, «велике значення має зміцнення єдності Православної Церкви».

Предстоятелі Антіохійської та Сербської Помісних Церков зауважили, що для збереження єдності та миру в православному світі потрібно «в консесусі приймати рішення щодо загальних питань Православ’я».

На переконання Патріархів, спільне обговорення та прийняття рішень «є ефективним способом уникнути суперечливих питань між Православними Церквами, не вступаючи в розділення, що загрожує єдності православного світу».

Кількома днями раніше, під час звершення Антіохійським і Сербським Патріархами Богослужіння в монастирі Студениця XII ст., Патріарх Іоанн підкреслив, що криза, пов’язана з церковною ситуацією в Україні, мотивує всіх православних «посилити молитви за єдність Православ’я».

«У цей час, коли християни в Сирії і на Сході страждають, нам потрібна єдність. Небезпека, яка нависла над Православ’ям, сформована конфліктом між Константинополем і Москвою, повинна стати причиною для того, щоб посилити наші молитви про єдність всіх православних християн. Сучасна людина і світ від нас очікують затвердження Христа, а не розділення і конфліктів», — зазначив зокрема Патріарх Антіохійський Іоанн.

Нагадаємо, що Патріарх Антіохійський і всього Сходу Іоанн Х здійснював тривалий візит до Сербії, де разом із Патріархом Сербським Іринеєм обговорили проблеми християн на Сході і в Сирії та зокрема кризу, викликану церковною ситуацією в Україні.

Раніше Синод Антіохійської Православної Церкви попросив Константинопольського Патріарха Варфоломія скликати екстрене зібрання Предстоятелів Помісних Церков для обговорення останніх змін у Православному світі, зокрема питання видачі автокефалії новим Церквам і для вироблення спільних рішень перш, ніж приймати фінальну резолюцію з цього питання.

Також із закликами до скликання Всеправославного Собору для вирішення цієї проблеми зверталися Предстоятелі та члени Синодів ОлександрійськоїБолгарськоїПольської Церков та Церкви Чеських земель і Словаччини.

Переглядів: 37

Перейти до панелі інструментів