Синод Антіохійської Церкви попросив Патріарха Варфоломія скликати екстрене зібрання Предстоятелів Помісних Церков

Синод Антіохійської Православної Церкви попросив Вселенського Патріарха Варфоломія скликати екстрене зібрання Предстоятелів Помісних Церков для обговорення останніх змін у Православному світі, зокрема питання видачі автокефалії новим Церквам і для вироблення спільних рішень перш, ніж приймати фінальну резолюцію з цього питання.

Священний Синод Антіохійської Церкви оприлюднив заяву, прийняту за підсумками 10-ої чергової та 11-її позачергової сесій, які відбулися під головуванням Патріарха Антіохійського і всього Сходу Іоанна Х з 3 по 6 жовтня 2018 року в Баламандському монастирі в Лівані. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує дану заяву з посиланням на antiochpatriarchate.org.

Священний Синод висловив занепокоєність намаганнями змінити «географію Православних Церков» і зазначив що, «коли історія розглядається в односторонньому порядку, вона не служить православній єдності, але, навпаки, розпалює ненависть і веде до поділу між синами однієї Церкви».

В Антіохійській Церкві відкидають «принципи утвердження нової Церкви в межах канонічних кордонів існуючих Патріархатів або Автокефальних Церков, як метод для вирішення конфліктів або як Ipso Facto в Православному світі».

Ієрархи Антіохійської Православної Церкви також підкреслили, що: «вирішення проблеми отримання Автокефалії для певної Церкви має відбуватися згідно з православною еклезіологією і з принципами консенсусу, досягнутими раніше усіма Церквами». Що означає «узгодження з Церквою-Матір’ю або за згодою всіх Православних Церков». Вони наполягають, що консенсус у цих питаннях задля захисту єдності у Православному світу має бути досягнуто спільними зусиллями.

«Антіохійська Церква попереджає про небезпеку вступу Православної Церкви в міжнародну політичну боротьбу і про шкоду підходу до Православної Церкви на політичній, расовій або національній основі», — також сказано у рішенні Синоду Антіохійської Церкви.

«Православна Антіохійська Церква просить Його Святість Вселенського Патріарха скликати термінове зібрання Предстоятелів Помісних Церков для обговорення змін, що відбуваються в Православному світі, — говориться в документі далі, — видачі автокефалії новим Церквам і для вироблення спільних рішень перш, ніж приймати фінальну резолюцію з цього питання».

Ієрархи Синоду підкреслили «важливість духовного підйому в цей історичний період і необхідність збереження миру і єдності Церков», а також закликали до пильності, «щоб не скотитися в «політичні ями»». Спираючись на історичний досвід, архіпастирі Антіохійської Церкви нагадали, що «політичні пастки послаблювали Православну Церкву і реальну дієву Православну єдність у світі».

Переглядів: 1102

Перейти до панелі інструментів