Заява ВЗЦЗ УПЦ у зв’язку з призначенням Константинопольським Патріархатом екзархів в Київ

Сьогодні, 7 вересня 2018 року, Константинопольський Патріархат офіційно повідомив, що «в рамках підготовки вирішеного надання автокефального устрою Православній Церкві в Україні», призначив архієпископа Памфільського Даниїла зі Сполучених Штатів Америки, а також єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади в якості своїх екзархів в Київ.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви уповноважений заявити, що призначення екзархів є грубим порушенням канонічної території Української Православної Церкви. Дане рішення Константинопольського Патріархату суперечить 2-му правилу Другого Вселенського (Константинопольського) Собору: «не будучи запрошеними, єпископи нехай не переходять за межі своєї області».

Призначення екзархів в Київ відбулося без відома Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, як єдиного канонічного єпископа міста Києва. Відповідальність за можливі негативні наслідки цього діяння лежатиме на Константинопольському Патріархаті.

 

Текст офіційного повідомлення Константинопольського Патріархату в перекладі з грецької мови подається нижче:

«Повідомляється, що в рамках підготовки до вирішеного надання автокефального статусу Православній Церкві в Україні Вселенський Патріархат призначив як своїх Екзархів у Києві Високопреосвященного архієпископа Памфільського Даниїла з Америки та Преосвященного єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади, які обидва служать у цих країнах православним українцям у Вселенському Патріархаті.

У Патріархії, 7 вересня 2018 року

Від Генерального Секретаріату Святого і Священного Синоду»

 

Переглядів: 10776

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів