У Києві пройшли урочистості з нагоди 1030-го ювілею Хрещення Русі

27-28 липня 2018 році у м. Києві відбулися урочистості з нагоди 1030-го ювілею Хрещення Русі. На запрошення Предстоятеля Української Православної Церкви Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у святкових заходах взяли участь представники 12 Помісних Православних Церков.

Александрійську Православну Церкву представив Митрополит Іринупольський Димитрій;

Єрусалимську – архієпископ Йорданський Феофілакт;

Грузинську – митрополит Зугдідський і Цаїшський Герасим у супроводі священика Димитрія Векуа;

Сербську – єпископ Моравічський Антоній;

Румунську – протоієрей Іоанн Піцура, архімандрит Атанасій (Януш) і протосінгел Ігнатій (Бочкорек);

Болгарську – митрополит Старозагорський Кіпріан у супроводі архімандрита Дімітара (Дімітрова) та протоієрея Цвєтана Іванова;

Кіпрську – єпископ Арсинойський Нектарій (Спіру) у супроводі диякона Одісея Аспромаліса;

Албанську – митрополит Ельбасанський Антоній;

Польську – єпископ Гайновський Павел у супроводі протоієрея Андрія Болбота;

Православну Церкву Чеських земель і Словаччини – архієпископ Михайловський Георгій;

Православну Церкву в Америці – протоієрей Даниїл Андреюк;

Російську Православну Церкву – митрополит Астанайський и Казахстанський Олександр.

Урочистості розпочалися 27 липня традиційним молебнем у підніжжя пам’ятника хрестителю Русі святому князю Володимиру, що на Володимирській гірці, який очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у співслужінні представників Помісних Православних Церков, єпископату та священнослужителів УПЦ. У молебні взяли участь чернецтво та віряни з усіх куточків України, загальною кількістю близько 250 тис. осіб. На запрошення Предстоятеля УПЦ у молебні також взяли учать представники дипломатичного корпусу інших православних країн. Наприкінці молебню, усі присутні на чолі з Предстоятелем УПЦ піднесли до Всеблагого Бога палку молитву за мир, єдність, викорінення ворожнечі та примноження любові у нашій багатостраждальній країні.

По завершенні богослужіння, усі його учасники на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм здійснили хресну ходу від Володимирської гірки до Києво-Печерської Лаври, де на площі перед Успенським собором було звершено святкове всенічне бдіння. Хресний хід супроводжували великі святині: мощі святого благовірного князя Володимира, священномученика Климента, єпископа Римського, великомученика Георгія Побідоносця, стопа святого апостола Андрія Первозваного, образ із часткою мощей апостола Андрія Первозваного, Зимненська ікона Божої Матері, ікони з часткою мощей священномученика Володимира, митрополита Київського, та преподобного Серафима Саровського.

Велелюдна хода пройшла центральними вулицями Києва. Біля поклінного хреста на вулиці Грушевського Предстоятель Української Православної Церкви разом із усім духовенством та мирянами помолився за упокій душ тих, хто загинув у трагічних подіях лютого 2014 року.

28 липня, на площі перед в Успенським собором Києво-Печерської Лаври Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у співслужінні представників Помісних Православних Церков, єпископату та кліру УПЦ звершив Божественну літургію.

Після запричасного стиха керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зачитав Звернення єпископату Української Православної Церкви до кліру, чернецтва та мирян з нагоди 1030-ліття Хрещення Київської Русі. У Зверненні підкреслювалося значення для українського народу Хрещення Русі святим князем Володимиром, дана оцінка викликам, які постають перед Церквою у наш час, висловлені співчуття та підтримка чадам УПЦ, які страждають від бойових дій, а також окреслено основні завдання, що стоять перед Церквою, і головне з них – несення Слова Божого людям, які будучи навіть охрещеними, не живуть життям у Христі. По завершенні літургії були зачитані привітання Предстоятелів та представників Помісних Православних Церков з нагоди свята, висловлені слова підтримки Українській Православній Церкві і усьому народу України у нинішні важкі для всієї країни часи.

Переглядів: 40

Перейти до панелі інструментів