КИЇВ. Посли православних країн молились за літургією у Києво-Печерській Лаврі в день Торжества Православ’я

25 лютого 2018 року, в день Торжества Православ’я, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію та чин Торжества Православ’я у храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерський (Трапезний храм) Києво-Печерської Лаври.

Блаженнішому Митрополиту Онуфрію співслужили: намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеїмон, єпископ Баришівський Віктор, ректор Київської Духовної Академії і семінарії єпископ Білогородський Сільвестр, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та духовенство Лаври.

В урочистому богослужінні взяли участь Посли та представники Посольств країн, переважна більшість населення яких сповідує православну віру: радник Посольства Республіки Болгарії в Україні – пані Стояна Русинова, Посол Грецької Республіки в Україні Георгіос Пукаміссас з дружиною, Посол Республіки Македонія в Україні – Столе Змейкоскі, Посол Республіки Молдова в Україні – Руслан Болбочан, Тимчасовий повірений Російської Федерації в Україні – О. П. Лукашик, Консул Посольства Румунії в Україні  – Космін Чіпріан Журка, Посол Республіки Сербія в Україні – Раде Булатович.

За Літургією була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

Після завершення Літургії Блаженніший митрополит Онуфрій звернувся з вітальним словом до дипломатів, в якому зокрема сказав:

«Мені сьогодні особливо приємно вітати в стінах цього святого храму всіх вас – Послів та представників Посольств Болгарії, Греції, Македонії, Молдови, Росії, Румунії та Сербії.

Цьогорічне свято Торжества Православ’я – це свято для православних народів усіх наших країн. Ваша присутність на сьогоднішній Божественній Літургії в цій святій Лаврі і наша спільна молитва – це прояв соборності нашої Святої Православної Церкви, це свідчення нашої єдності і підтвердження того, що всі ми сповідуємо одну віру. Наші народи належать до різних Помісних Православних Церков, але всі наші Помісні Церкви разом становлять Єдину Церкву Христову.

Цьогорічне свято – це свято тріумфу Церкви. Саме так назва цього свята звучить грецькою мовою – Тріумф Православ’я! Це свято перемоги Церкви над розколами і єресями. У цей день ми згадуємо слова Господа Ісуса Христа, Який обіцяв, що Його Церкву не здолають навіть самі сили адові (пор. Мт. 16:18). А це значить, ми разом з апостолом Павлом можемо сміливо сказати: «Якщо Бог за нас, хто проти нас?» (Рим. 8:32).

Переживаючи сьогодні складні часи в нашій історії, ми сердечно вдячні вам, вельмишановні панове дипломати, за підтримку і солідарність з нашим віруючим народом. У свою чергу від імені духовенства та віруючих Української Православної Церкви молитовно бажаю всім православним народам благословення Божого, благоденства, миру і процвітання!»

Після завершення богослужіння, Предстоятель Української Православної Церкви прийняв високоповажних гостей у своїй резиденції у Києво-Печерській Лаврі. Звертаючись до іноземних дипломатів, Блаженніший Митрополит Онуфрій, зокрема, сказав:

 «Ми зібралися сьогодні в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі – в духовному серці нашого народу, щоб явити світу нашу єдність в ті дні, коли ми всі, кожен в свою міру, переживаємо важкі часи. Сьогодні нам дуже важливо відчувати молитовну підтримку і солідарність з нашими православними братами і сестрами з православних країн. Впевнений, що подібні зустрічі стануть традиційними і ми будемо спільно переживати не лише важку часи, коли ми особливо потребуємо допомоги Божої і братньої підтримки, але й побачимо часи миру, спокою і благоденства, за які також будемо спільно возносити подяку Господу».

Блаженніший Митрополит Онуфрій попросив дипломатів передати Предстоятелям Православних Церков їхніх держав передати подяку за молитви та підтримку. На звершення прийому високоповажним гостям були передані пам’ятні подарунки.

Історична довідка. Першого недільного дня Великого Посту Православна Церква святкує день Торжества Православ’я. Це свято було запроваджене у IX столітті в пам’ять про перемогу над іконоборством та подоланням єресей минулих століть. До VIII століття, питання про шанування ікон не порушувалося, оскільки було невід’ємною частиною християнської практики від початку та ґрунтувалося на Святому Письмі. Втім, з часом ця практика піддалася сумніву, новий погляд отримав численних прихильників і заручився підтримкою влади. Це дало початок руху за боротьбу проти шануванням ікон, який тривав більше 100 років. За цей час, Церква знаходилася під жорстким гонінням і постраждала більше ніж від язичників, відстоюючи право зображати на іконах Спасителя, Його Пречисту Матір та святих, а також молитися перед ними. VII Вселенський собор затвердив шанування ікон, а іконоборство засудив, як єресь. У 843 році, на пам’ять перемоги Православної віри над іконоборством, патріарх Константинопольський Мефодій затвердив особливе святкове богослужіння, яке з того часу звершується щороку першого недільного дня Великого Посту, який отримав назву дня Торжества (Тріумфу) Православ’я.

Переглядів: 257

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів