КИЇВ. Відбулася зустріч православних віруючих з учнем преп. Паїсія Святогорця архімандритом Іринеєм (Верікакісом)

7 лютого 2018 року, як було анонсовано раніше, у Свято-Троїцькому храмі Свято-Троїцького Іонівського монастиря м. Києва відбулася зустріч з учнем преподобного Паїсія Святогорця, письменником, проповідником та православним радіоведучим архімандритом Іринеєм (Верікакісом) з острова Крит (Константинопольський Патріархат).

На зустрічі були присутні намісник Іонівського монастиря архієпископ Обухівський Іона, заступник Голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич та директор Паломницького Центру при ВЗЦЗ УПЦ В. І. Теліженко, який забезпечував переклад.

Поспілкуватися з архімандритом Ірінеєм прийшло близько 400 віруючих, які заповнили весь храм разом з боковим приділом.

Головна тема зустрічі ˗ «Жити православною вірою в сучасному світі» ˗ отримала настільки живий відклик серед присутніх, що її обговорення продовжувалося три з половиною години. Багатогранність теми дозволила підняти різні питання, такі як: духовне життя православних віруючих, любов і шлюб, глобалізація та її наслідки для православного християнина, інтернет та його користь і небезпека для сучасної людини, та багато інших.

Після вступного слова-лекції архімандрита Іринея, всі присутні мали можливість поставити гостю свої запитання. Більшість питань стосувалася різноманітних аспектів духовного життя, молитви, духовного керівництва та сімейних стосунків. Особливу зацікавленість присутніх викликала постать святого наших днів – преподобного Паїсія Святогорця. Люди питали архімандрита Іринея про його власний досвід спілкування з преподобним старцем, про його настанови, цікавилися невідомими загалу, неопублікованими сторінками його життя.

Архімандрит Іриней давав відповіді на запитання присутніх, супроводжуючи їх яскравими, повчальними, іноді навіть кумедними історіями.

Одною з найголовніших тез, що проходила крізь всю зустріч, була важливість безперервної підтримки спілкування з Богом.

«Ми православні часто маємо таку самодостатність ˗ знаємо Бога, істину і нам цього достатньо, але ми не підігріваємо її спілкуванням з Богом і живою вірою. Ми повинні перебувати у постійному зв’язку з джерелом життя яким є Христос. Якщо цей зв’язок не підігрівати ˗ почуття заморозяться, буде падіння. Але Бог є батьком, Він чекає на нас, і стукає в двері нашого серця», ˗ говорив архімандрит Іриней.

Разом з тим, проповідник підкреслював, що метою нашого життя, незалежно від обставин, є освячення себе, і що якість світу в якому ми живемо, залежить від кожного з нас, від того, як ми ведемо роботу над собою, і наскільки якісно змінюємо себе.

«Мета нашого життя полягає в тому, щоб ми освятилися, щоб з освяченням душі освятилося й наше тіло. Це відбувається тоді, коли ми реалізовуємо християнське життя без омани, кожного дня».

Архімандрит зазначив, що в грецькій мові, слова «революція» і «воскресіння» є однокорінними словами, і підкреслив, що якщо ми хочемо, щоб світ змінився, змінитися має кожен з нас, здійснивши в своїй душі «революцію» проти своїх страстей, що приведе до преображення і навколишнього світу. А починається ця революція не з зовнішніх чинників, а в серцях людей, у храмах, у яких люди відкривають свої серця Богу.

Спілкування пройшло у приємній і невимушеній атмосфері.

Всі, хто хотів, але не мав змоги долучитися до зустрічі, або просто бажає відновити у своїй пам’яті деякі її моменти, можуть прослухати і скачати аудіозапис за посиланням.

Переглядів: 205

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів