Єпископи Помісних Православних Церков висловлюють слова підтримки архієпископу Філарету та пастві Львівської єпархії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Після сумнозвісної події, що сталася 3 лютого 2018 року у м. Львові, де було здійснено підпал храму Української Православної Церкви на честь святого рівноапостольного князя Володимира, на адресу архієпископа Львівського і Галицького Філарета продовжують надходити листи від архїєреїв Помісних Православних Церков зі словами співчуття та підтримки.

Вже 3 лютого 2018 року, було отримано лист від єпископа Будимлянського та Никшичцького Іоанікія (Сербська Православна Церква), в якому сербський архієрей засудив дії підпалювачів і висловив слова підтримки Високопреосвященнішому архієпископу Філарету, духовенству та вірним Львівської єпархії.

“Важко повірити, – пише Преосвященний Іоанікій, – що в країні, до якої святий князь приніс світло Христового євангелія, Його храми зазнають підпалів. Це злодійство могли вчинити лише ті, для кого християнська єтика і повага до фундаментального права кожної людини мати свій дім молитви є зовсім чужими”.

      

Владика висловив сподівання, що правоохоронні органи зроблять все від них залежне, щоб знайти винуватців і будуть захищати права віруючих мати свої храми для зустрічі з Богом.

5 лютого 2018 року, було отримано лист від єпископа Пакрацко-Славонського Іоана (Сербська Православна Церква). У листі владика зауважив, що Церква Христова страждає протягом всієї її історії, і в контексті цього згадав Ясеновец у Хорватії, “де у XX столітті була пролита кров сотень тисяч православних християн від рук людей, що також називали себе християнами”.

Запевняючи архієпископа Філарета в своїх молитвах, єпископ Іоан пообіцяв, що у своїх контактах з міжнародними організаціями він буде свідчити про страждання і дискримінацію, що звершуються над духовенством та віруючими Української Православної Церкви.

Митрополит Верійський, Науський і Кампанійський Пантелеімон (Еладська Православна Церква) у своєму листі назвав підпал храму “святотатським діянням, з чийого б боку воно  не відбувалося”, а також “ганебним і підлим вчинком релігійної нетерпимості”, у зв’язку з чим також запевнив владику Філарета у своїй підтримці.

Архієпископ Цетинський, митрополит Чорногорський і Приморський Амфілохій у своєму листі висловив сподівання, що “місцева влада та правоохоронці не допустять повторення подібних подій і будуть захисниками свободи віросповідання, як одного з основних прав людини, що гарантовані будь-якій людині по всій Європі і у світі загалом”.

Предстоятель Православної Церкви Чеських земель і Словакії, Блаженніший Митрополит Ростислав, у своєму листі від 7 лютого 2018 року також висловив свою підтримку архієпископу Філарету і запевнив у своїх молитвах за львівську паству. Митрополит Ростислав назвав підпал храму св. князя Володимира провокацією, що “спрямована на розпалювання релігійної ненависті і ворожнечі в суспільстві” і яка “не має ніякого виправдання у країні з глибокими християнськими традиціями”. Разом з тим, Блаженніший владика сказав, що молиться, “щоб Господь напоумив тих, від кого залежить стабільність і мирне співіснування в українському суспільстві людей, незалежно від їх релігійних переконань”.

Того ж дня надійшов лист зі словами підтримки Високопреосвященнішому архієпископу Філарету та пастві Львівської єпархії від ігумена Афонського монастиря Ксенофонт архімандрита Алексія. Ігумен запевнив, що братія обителі молиться, щоб Господь укріпив і утвердив віруючих у вірі отців, а осквернителів же напоумив Своєю святою волею. “Майте терпіння і мир Божий буде царствувати в серцях віруючого народу” – зазначив у своєму листі архімандрит Алексій.

9 лютого архієпископ Люблінський і Холмський Авель (Польська Православна Церква) надіслав листа архієпископу Львівському і Галицькому Філарету, в якому висловив свою молитовну підтримку та засудив дії радикальних людей проти Православної Церкви.  “Просимо Бога, щоб напоумив заблудших овець, які самі не розуміють, що творять”, – зазначив у своєму листі архієпископ Авель.

Предстоятель Болгарської Православної Церкви, Святіший Патріарх Неофіт, у своєму листі від 14 лютого 2018 року назвав підпалення храму “антихристиянським актом, метою якого є розпалювання ворожнечі та ненависті серед громадян України”, категорично засудив це варварське діяння та висловив слова підтримки і співчуття архієпископу Філарету.

Переглядів: 253

Перейти до панелі інструментів