На нараді ОБСЄ з питань протидії дискримінації у Варшаві єпископ Баришівський Віктор виступив із заявою про порушення прав віруючих УПЦ

14 вересня 2017 року голова Представництва УПЦ при міжнародних організаціях єпископ Баришівський Віктор (Коцаба) на нараді ОБСЄ з питань протидії дискримінації у Варшаві (Human Dimension on Meeting 2017) виступив  із заявою про порушення прав віруючих та релігійних організацій УПЦ. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

У заяві зазначається, що у 2015-2017 роках відбулись численні випадки порушень прав віруючих Української Православної Церкви, у тому числі захоплення храмів, побиття людей, підпали та руйнування церковного майна. Навіть у резонансних справах, де порушення віруючих є очевидними та не викликають сумнівів, правоохоронні органи не здійснили ефективних заходів для відновлення прав віруючих. До таких справ, зокрема, відноситься побиття людей в с. Катеринівка Тернопільської області, протистояння в с. Птича Рівненської області, що триває, а також наявність більш ніж 30 кримінальних проваджень, що відкриті за заявами віруючих УПЦ.

Події 2017 року навколо храму Української Православної Церкви в м. Коломия, де за підтримки кліриків греко-католицької церкви відбуваються спроби захопити храм УПЦ, та порушення прав релігійної громади УПЦ в м. Миколаєві також були предметом обговорення на нараді ОБСЄ.

Єпископ Віктор особливо підкреслив дискримінаційний характер законопроектів 412845115309, які не зважаючи на негативні висновки науково-експертного управління Верховної Ради України, акції протесту віруючих УПЦ, а також численні критичні оцінки представників Автокефальних Православних Церков були знов винесені на розгляд Верховної Ради України. Питання безпрецедентної затримки реєстрації змін до статутів єпархій та монастирів УПЦ, яка триває вже 2 роки,  свідчить про наявність системної кризи у церковно-державних відносинах, а широке розповсюдження риторики ненависті у засобах масової інформації сприяє посиленню міжконфесійних конфліктів.

Голова Представництва УПЦ також наголосив, що оцінюючи ситуацію церковно-державних відносин, на жаль, не можна стверджувати, що в Україні забезпечується верховенство права та від імені Української Православної Церкви звернувся із закликом до ОБСЄ, держав-учасників наради та держави Україна прийняти невідкладні заходи задля припинення правопорушень прав православних віруючих громадян.

Порушення прав віруючих УПЦ протягом 2015-2017 років набули широкого розголосу на міжнародному рівні, про що свідчать також заяви міжнародних правозахисних організацій, які лунали на нараді ОБСЄ на підтримку Української Православної Церкви.

Переглядів: 16

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів