Cпочив у Господі архієпископ Берлінський і Германський Феофан

11 вересня 2017 року, на 64 році життя після тривалої хвороби спочив у Господі наш земляк, архієпископ Берлінський і Германський Феофан.

Все життя Високопреосвященного владики було прикладом жертовного служіння Богу і Церкві.

Архієпископ Феофан (Олег Іванович Галинський) народився 8 липня 1954 у м. Біла Церква, що на Київщині. По закінченні середньої школи навчався в Дніпропетровському хіміко-технологічному інституті.

У 1952 році вступив до Ленінградської духовної семінарії, а згодом – продовжив навчання у Академії, яку закінчив 1977 року зі ступенем кандидата богослів’я. По відгукам викладачів, співбратів та друзів, майбутній архієпископ Берлінський був одним з найприлегливіших та найобдарованіших студентів, що з особливою увагою і завзяттям вивчали богослів’я. По закінченні Академії був призначений викладачем та помічником інспектора Ленінградської духовної семінарії.

4 січня 1976 року прийняв чернечий постриг із ім’ям Феофан, 7 січня, митрополитом Ленінградським і Новгородським Нікодимом (Ротовим) був рукопокладений у ієродиякона, а 17 квітня 1977 року, архієпископом Виборзьким Кирилом (нині – Предстоятель Руської Православної Церкви), – у сан ієромонаха.

У 1977-1979 роках пройшов трирічне стажування у східно-церковному інституті у Регенсбурзі, після чого продовжив викладати у Ленінградських духовних школах. У 1980 році був обраний секретарем Ради Ленінградської духовної академії і завідувачем кафедри літургіки. Всі, хто знав владику у послідуючі роки, відмічали його глибокі знання церковного уставу, богословських дисциплін та любов до богослужіння. Годинами він міг розповідати про ті чи інші тонкощі богослужіння, вражаючи співбесідників глибиною своїх знань.

У січні 1985 року, ієромонаха Феофана було призначено виконуючим обов’язки інспектора. 14 лютого, його було возведено у сан архімандрита, а у серпні він був поставлений інспектором ЛДАіС. Того ж року, упродовж нетривалого часу, він виконував обов’язки ректора Ленінградських духовних шкіл.

З 1985 року розпочинається період його служіння у сфері зовнішніх церковних зв’язків. Визначенням Синоду РПЦ від 7 лютого 1986 року його було призначено заступником голови ВЗЦЗ МП. За розпорядженням Святішого Патріарха Пімена і Священного Синоду РПЦ від 30 грудня 1986 року архімандрит Феофана був обраний єпископом Каширським, вікарієм Московської єпархії. Наречення очолив митрополит Мінський і Білоруський Філарет, тодішній голова ВЗЦЗ МП, у Мінському Свято-Духівському кафедральному соборі, 10 січня 1987 року, у суботу перед Різдвом Христовим. Архієрейську хіротонію було звершено наступного дня.

Все подальше служіння владики проходило закордоном. 19 липня 1988 року його було призначено настоятелем Подвір’я РПЦ у Карлових Варах, а 31 січня 1991 року – тимчасовим очільником Берлінської і Лейцигської єпархієї. 25 березня того ж року Синод звільнив єпископа Феофана від настоятельства у Карлових Варах і призначив його правлячим архієреєм Берлінської єпархії. З 23 грудня 1992 року, у зв’язку із об’єднанням трьох германських єпархій у одну, отримав титул «Берлінський і Германський», а 25 лютого 1996 року був зведений у сан архієпископа.

Період архіпастирського служіння архієпископа Феофана у Німеччині випав на дуже непростий час. Після об’єднання країни у 1991 році, з ФРГ приїхало мільйони мігрантів із країн колишнього СРСР. Багато кого з них було виховано у Православ’ї, і вони поповнили кількість вірян на парафіях Берлінської єпархії. Для багатьох Церква стала духовним домом та єдиним зв’язком з облишеною Батьківщиною. Перед владикою постали завдання створення нових парафій, підготовки духовенства, налагодження парафіяльного життя. Однак найважливіше завдання владика вбачав у тому, щоб «дати людям Христа», як він сам про те сказав у одному з інтерв’ю.

У результаті такої його христоцентричної діяльності, за 25 років архіпастирського служіння владики на Берлінській кафедрі було підготовлено і рукопокладено десятки священиків, а кількість парафій перевищило сотню. Як те зауважив голова православної єпископської конференції Німеччини митрополит Германський Августин, кількість православних у ФРГ, яких на початку 90-х років там майже не було, сьогодні нараховує два з половиною мільйона чоловік, що «стало можливим завдяки таким людям, як владика Феофан». За ревне служіння Церкві архієпископ Феофан був удостоєний високих церковних та державних нагород.

У невтомному свідченні євангельської істини, дієвій турботі про християнське просвітництво та духовно-моральне виховання співвітчизників владика знайшов повагу та любов духовенства і народу Божого. Прекрасно освічений, широко ерудований владика знаходив спільну мову з усіма, кого йому посилав Господь на його життєвому шляху. Строгий та вибагливий під час богослужіння і завжди простий і душевний у повсякденному спілкуванні, він буквально сяяв християнською любов’ю, був справжнім батьком для своєї пастви.

Останні місяці архієпископ Феофан дуже хворів. Втім, навіть у такому стані фізичних страждань, він знаходив у собі сили для спілкування з відвідувачами: втішав, підбадьорював, закликав не впадати у відчай, вселяв надію.

Відспівування архієпископа Феофана відбудеться, за повідомленням офіційного сайту Берлінсько-Германської єпархії, 14 вересня по закінченні Божественної літургії у Воскресенсьму соборі Берліна. Згідно з останньою волею владики, його буде поховано на руському православному кладовищі Берліна у Тегелі.

Переглядів: 41

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів