Гості з Помісних Православних Церков взяли участь в святкуваннях з нагоди дня пам’яті преподобного Антонія Печерського

22–23 липня 2017 року, у Києво-Печерській Лаврі відбулися урочистості з нагоди дня пам’яті преподобного Антонія Печерського. Вшанувати пам’ять засновника руського чернецтва, а також привітати з днем небесного покровителя Керуючого справами Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, який цього року відзначає свій 50-літній ювілей, до Києва прибули особисті друзі владики Антонія з Помісних Православних Церков.

Преподобний Антоній Печерський народився у 983 році в місті Любечі, недалеко від Чернігова. З юних літ подвижник бажав послужити Богові в чернечому чині. Промислом Божим прп. Антоній удостоївся прийняти чернецтво на Святій Горі Афон. Там він отримав повеління від ігумена повернутися на Батьківщину та звершувати серед земляків свій чернечий подвиг. Разом із цим благословенням майбутній засновник Києво-Печерського монастиря отримав від ігумена пророчу настанову: «Нехай буде на тобі благословення Святої Афонської Гори, ти даси початок розвитку чернецтва». Згодом преподобний утворив Києво-Печерську обитель, через що був прославлений Церквою як начальник усіх руських ченців.

На урочистих богослужіннях, Предстоятелю УПЦ Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію співслужили митрополит Вострський Тимофій (Єрусалимська Православна Церква), митрополит Русенський Наум (Болгарська Православна Церква), митрополит Тамасоський і Оринійський Ісая (Кіпрська Православна Церква), митрополит Кітруський, Катерининський і Платамонський Георгій (Еладська Православна Церква), архієпископ Вроцславський і Щецинський Георгій (Польська Православна Церква); а також архієреї Української Православної Церкви: намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, інші митрополити, архієпископи та єпископи УПЦ, численне духовенство Лаври, Київської духовної академії і семінарії та гості монастиря у священному сані. За богослужіннями була піднесена сугуба молитва про мир в Україні.

23 липня, наприкінці літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій у своєму слові наголосив на важливості чернечого подвигу в духовному житті Церкви, а також привітав митрополита Бориспільського і Броварського Антонія з днем тезоіменитства, побажавши молитовної допомоги преподобного Антонія у його відповідальному служінні Церкві Христовій.

Керуючого справами УПЦ також привітали присутні представники Помісних Православних Церков, вручивши владиці Антонію високі нагороди за заслуги перед Церквою та з нагоди його 50-ліття.

По завершенні літургії духовенство, ченці та миряни здійснили Хресну ходу до Ближніх (Антонієвих) печер, де спільно піднесли молитву до преподобного Антонія Печерського.

Цього ж дня представники Помісних Православних Церков взяли участь у прес-конференції для українських ЗМІ, на якій виступили зі словами вітання та підтримки Української Православної Церкви.

В рамках перебування в Києві гості відвідали собор Святої Софії, Свято-Троїцький Іонівський та Китаївський, а також Свято-Покровський монастир м. Києва.

Також окремі закордонні гості відвідали общини тих сіл, де розкольниками були захоплені храми Української Православної Церкви. Зокрема, архієпископ Вроцлавський і Щецинський Георгій відвідав Свято-Хрестовоздвиженську громаду УПЦ села Угринів, що на Волині, де мав спілкування з вірними і висловив їм слова підтримки.

Члени делегації Кіпрської Православної Церкви після завершення святкувань у Києві відвідали Свято-Успенську Почаївську Лавру та інші монастирі Західної України, а також зустрілися з громадою Української Православної Церкви села Кинахівці, що на Тернопільщині. Громада на даний час звершує богослужіння в пристосованому приміщенні у зв’язку з тим, що не має доступу до захопленого храму. Гості висловили вірянам громади свою підтримку і запевнили їх у своїх палких до Бога молитвах, щоб Господь зміцнив їх стояти у правді і істині.

Всі фотоматеріали доступні за посиланнями на відповідні новини:

Всенічне бдіння,

Божественна літургія та Хресна хода,

брифінг.

Переглядів: 40

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів