Український архієрей взяв участь у відкритті мощей нового святого Сербської Православної Церкви в США

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія на запрошення єпископа Новограчаніцького і Середньозахідноамериканського Лонгіна (Сербська Православна Церква в США), ієрарх Української Православної Церкви архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим з 11 по 19 липня перебував в Сполучених Штатах Америки. Владику Никодима супроводжував співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ В. В. Горзов.

Метою поїздки була участь в урочистостях з нагоди відкриття святих мощей святителя Мардарія (Ускоковича), сербського ієрарха ХХ-го століття, який був пов’язаний з Україною, оскільки навчався в Житомирській духовній семінарії. Згодом святитель керував Сербською місією в Америці, а пізніше був обраний єпископом Американсько-Канадським. Святитель Мардарій був канонізований Архієрейським Собором Сербської Православної Церкви в травні 2015 року.

Напередодні відкриття святих мощів 15 липня делегація УПЦ молилася за Божественною Літургією в Новограчаніцькому Свято-Покровському чоловічому монастирі, яку очолив Предстоятель Сербської Православної Церкви Святіший Патріарх Іриней.

16 липня, в день відкриття святих мощів святителя Мардарія, архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим співслужив Святішому Патріарху Сербському Іринею за Божественною Літургією в монастирі святого Савви (США, Лібертвілль). Патріарху Іринею також співслужив митрополит Чорногорський і Приморський Амфілохій, а також сербські єпископи з США та Канади. Після Літургії владика Никодим виголосив вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з нагоди свята. Від імені Предстоятеля УПЦ архієпископ Сєвєродонецький і Старобільський Никодим передав в дар єпископу Новограчаніцькому і Середньозахідноамериканському Лонгіну копію Почаївської ікони Божої Матері.

В рамках перебування в Америці архієпископ Никодим 12 липня в день пам’яті святих апостолів Петра і Павла служив в Знаменському соборі Руської Православної Церкви Закордоном в місті Нью-Йорк, а 17 липня спільно з Патріархом Сербським Іринеєм в Свято-Покровському Соборі м. Чикаго (РПЦЗ). 19 липня українська церковна делегація відбула на Батьківщину.

                    

Переглядів: 169

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів