Про дискримінацію та порушення прав віруючих УПЦ йшлося на нараді ОБСЄ у Варшаві

В рамках наради Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації Безпеки та Співробітництва в Європі (БДІПЛ ОБСЄ), яка проходить щороку у Варшаві, 26 і 27 вересня 2016 року відбулися робочі засідання, присвячені темам толерантності і недискримінації, а також свободі віросповідання. В роботі цієї наради з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія від Української Православної Церкви взяли участь Голова Юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов та заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

У заході також взяли участь представники урядів країн-членів ОБСЄ, у тому числі й України, представники державних установ, серед яких директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України А. В. Юраш, співробітники Посольства України в Республіці Польща, виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін, представники деяких українських конфесій, правозахисники, юристи.

На пленарному засіданні від представників УПЦ виступив протоієрей Миколай Данилевич, який, з огляду на обмежений регламент, коротко розповів про основні порушення прав віруючих та дискримінаційні дії, з якими стикається в своєму житті та діяльності Українська Православна Церква. Згідно з правилами форуму, повний текст виступу передається в секретаріат БДІПЛ ОБСЄ, вноситься в базу даних і публікується на сайті цієї організації.

Священик підкреслив, що з часу минулорічного виступу на цій нараді ситуація з забезпеченням прав віруючих УПЦ так і не покращилась. З одного боку за минулий рік захоплень храмів стало менше, але при цьому фіксуються порушення та дискримінаційні дії інших видів. Ці факти фіксують і закордонні інституції. Зокрема, Держдепартамент США у звіті про стан релігійної свободи в світі за 2015 рік приділив значну увагу порушенням прав віруючих УПЦ в Україні. Представник Церкви згадав про те, як члени «Правого сектору» в Тернополі біля храму УПЦ на честь Віри, Надії, Любові і Софії розповсюджують листівки із закликами до релігійної ворожнечі і чинять психологічний тиск на парафіян.

Показовим є випадок, що стався в с. Борова, Фастівського району, Київської області, де «активісти» зруйнували будівлю, яка перебувала у приватній власності і в якій планувала молитися місцева громада УПЦ. На місцевих віруючих чиниться тиск, лунають погрози. Декого з них з надуманих причин намагаються звільнити з роботи за те, що вони належать до релігійної громади УПЦ.

Стурбованість також викликає поява низки законопроектів, які мають яскраво виражений дискримінаційний характер, а також передбачають втручання в діяльність релігійних громад і сприяють рейдерському захопленню майна релігійних спільнот України. Було згадано про інформаційну кампанію із ознаками дискримінації вірних УПЦ навколо проведення мирної Хресної ходи влітку 2016 року та інше.

«Ми говоримо про ці проблеми з єдиною ціллю – знайти шляхи їх вирішення через рівне відношення до всіх релігійних організацій країни. Ми хочемо будувати конструктивні відносини з нашою державою і вважаємо, що не можна забезпечувати права однієї релігійної організації за рахунок порушення прав іншої релігійної організації», – сказав священик, зазначивши, що при цьому «ми категорично проти, щоб будь-які зовнішні сили використовували вказані нами факти з ціллю політичних маніпуляцій і пропаганди».

Також в рамках роботи форуму представники Церкви відвідали захід на тему «Правове положення Української Православної Церкви в 2014-2016 роках: пошук можливостей для конструктивного діалогу», який проводився правозахисною організацією Human Rights Advocacy. Згадана правозахисна організація рекомендувала представникам української урядової делегації прийняти спеціальне законодавство щодо встановлення відповідальності за висловлювання ненависті за релігійною ознакою. За результатами обговорення учасники висловили надію на можливість знайдення конструктивних рішень для врегулювання ситуацій з порушеннями прав віруючих.

Слід звернути особливу увагу на виступ в рамках цього заходу екс-депутата Сейму Польщі пана Є. Чиквіна, який сказав: “Те, що ми почули, і те, що ми читаємо, нас турбує. Коли ми про все це чуємо, то це немислимо і не відповідає європейським нормам. Якби щось подібне відбулося б у нас в Польщі, я не говорю з католиками, а навіть з протестантами, то було би вже багато журналістів і був би шум. А так це православні, тому й мовчать», – вважає польський діяч. В Польщі Православна Церква має підписаний в 1991 році конкордат з державою, на основі якого неухильно дотримуються всі права місцевого православного населення, – розповів пан Є. Чиквін.

Під час перебування у Варшаві українські священнослужителі також відвідали кафедральний собор Польської Православної Церкви на честь св. Марії Магдалини, де молилися за вечірнім богослужінням напередодні свята Воздвиження Чесного Хреста Господнього. В день свята 27 вересня священики УПЦ співслужили за урочистою Божественною літургією Блаженнішому Митрополиту Варшавському і всієї Польщі Савві. Предстоятель Польської Православної Церкви під час спілкування з кліриками УПЦ передав слова братської підтримки і солідарності Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію.   

Переглядів: 82

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів