Представник УПЦ взяв участь у конференції, присвяченій європейській солідарності

21-22 вересня 2016 року в Кракові (Польща) проходила XVI міжнародна конференція «Європейська солідарність». Форум організували Фонд Конрада Аденауера та Папський університет Іоанна Павла ІІ у Кракові. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в роботі конференції взяв участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич.

Українську релігійну спільноту представляли також окремі члени Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). Представники українських конфесій в рамках конференції мали виступи на окремій сесії під назвою «Солідарність між церквами і релігійними організаціями».

В своєму виступі протоієрей Миколай Данилевич розповів про спільні зусилля Української Православної Церкви, яка в той час головувала у ВРЦіРО, з іншими конфесіями під час подій на Майдані задля подолання політичної на той час кризи в суспільстві. Зокрема, представник Церкви згадав про те, як представники різних конфесій спільно просили протестуючих на Майдані 25 січня 2014 року не вчиняти радикальних дій, і свій виступ завершили читанням молитви «Отче наш», після чого Майдан скандував священнослужителям «Дя-ку-є-мо».

Також було згадано і про намагання представників Української Православної Церкви, до яких долучилися й представники інших конфесій, припинити в той час протистояння на вулиці М. Грушевського. Ці події є прикладами солідарності між конфесіями, які незважаючи на інколи непрості міжконфесійні стосунки, у кризові періоди життя держави і суспільства солідаризуються задля встановлення миру і спокою. Однак, на думку учасників, солідарність між конфесіями може виникати не лише у зв’язку зі спільною небезпекою, але й задля досягнення спільних позитивних цілей. Це те, над чим важливо думати й працювати конфесіям спільно, не змінюючи власних внутрішніх настанов.

Також під час виступів була згадана Гаванська декларація, яка пропонує шлях до більшої співпраці і солідарності між католиками і православними в тих сферах, де це є можливим. Протоієрей Миколай Данилевич висловив думку, що незважаючи на критику цього тексту, дана декларація багато в чому випереджає свій час. Є надія, що позитивні ідеї, які закладені в цьому тексті, щодо міжконфесійної співпраці і солідарності перед викликами сучасності, будуть більш повноцінно реалізовуватися в майбутньому.

Під час перебування у Кракові протоієрей Миколай Данилевич в день свята Різдва Пресвятої Богородиці звершив Божественну літургію спільно з настоятелем місцевої православної Свято-Успенської парафії Польської Православної Церкви протоієреєм Ярославом Антосюком.

 

Переглядів: 91

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів