На засіданні Секретаріату ВРЦіРО розкритикували законопроект №4128

29 червня 2016 року відбулося чергове засідання Секретаріату Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО). З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в роботі Секретаріату взяв участь заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич.

         Учасники, зокрема, обговорили законопроект №4128, яким пропонується внести зміни до Закону України «Про свободу совісті і релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості). Цей проект Закону пропонує надати право брати участь у зміні юрисдикційної підлеглості релігійної громади людям, які не є повноправними членами цієї релігійної громади, а лише «самоідентифікують (ототожнюють себе) із цією релігійною громадою». Згідно з даним законопроектом, така «самоідентицікація» підтверджується «участю у релігійному житті конкретної релігійної громади». З огляду на різноманітність релігійних практик в Україні, це формулювання є неконкретним і таким, що може тлумачитись по-різному, та є позбавленим будь-якого законодавчого визначення.

Протоієрей Миколай Данилевич детально проінформував представників українських конфесій і релігійних організацій про небезпеки такого законопроекту, зазначивши, що «мова йде про таку зміну релігійного законодавства, яка породить нову хвилю міжконфесійних конфліктів». Учасники засідання розкритикували даний законопроект, змоделювавши його гіпотетичне застосування до реалій та внутрішніх настанов кожної конфесії. Зокрема, представники деяких протестантських конфесій критично зауважили, що в їхніх реаліях неможливо стати членом конфесії лише на основі того, що та чи інша людина самостійно й самовільно «самоідентифікує (ототожнює себе) із цією релігійною громадою» чи зайде послухати декілька богослужінь в храмі тієї чи іншої конфесії. Зокрема для того, щоб стати повноцінним членом в цих конфесіях, слід пройти період катехізації, прийняти хрещення чи конфірмацію (миропомазання). Але й навіть після того, право голосу в деяких протестантських конфесіях на зібраннях общини мають лише чоловіки. А згідно з українським законодавством, держава зобов’язана поважати внутрішні настанови кожної конфесії. Таким чином, згаданий законопроект вступає в пряму суперечність з релігійною практикою багатьох конфесій та пропонує процедуру зміни підлеглості шляхом втручання у діяльність релігійних громад.

За думкою членів Секретаріату, даним законопроектом відкривається шлях до захоплення майна релігійних організацій не лише представниками інших конфесій, але й навіть невіруючими людьми, які займаються рейдерством. На думку членів ВРЦіРО, прийняття такого законопроекту приведе до того, що релігійні організації втратять контроль над своїм майном на користь третіх осіб, що не належать до даної конфесії.

В результаті дискусії було запропоновано довести стурбованість членів ВРЦіРО до законодавчих органів країни та виступити з ініціативою провести додаткові слухання та консультації з ініціаторами цього суперечливого законопроекту.

Під час роботи Секретаріату була розглянута поточна ситуація в сфері державно-конфесійних відносин, були обговорені зміни до Податкового Кодексу в частині, що стосується релігійних організацій, а також розглянуті ініціативи що святкування 20-ліття з часу створення ВРЦіРО, які попередньо заплановані на осінь поточного року.

Переглядів: 365

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів