Делегація Всесвітньої Ради Церков відвідала Україну

IMG_1794З 6 по 8 червня 2016 року з робочим візитом в Україні перебувала делегація Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ). До складу делегації увійшли: пан Пітер Найджел Прув, директор Комісії Церков з міжнародних справ ВРЦ,  та протоієрей Даніель Буда, виконавчий секретар програм комітету «Віра і Устрій» ВРЦ.

Метою візиту делегації було поновлення зв’язків з християнськими спільнотами та вивчення нових можливостей сприяння зі сторони християнських Церков щодо примирення в Україні. Цей візит є вже четвертим візитом ВРЦ до України. Останній раз представники ВРЦ приїздили до Києва у червні 2015 року, у рамках якого мали ряд офіційних зустрічей, серед яких – зустріч з контактною групою ВРЦіРО, що була утворена ВРЦіРО під час візиту делегації, очолюваної Генеральним Секретарем ВРЦ пастором Олавом Фюксе Твейтом у березні 2015 року.

Під час перебування в Україні делегація мала низку зустрічей з представниками українських конфесій, а також з посадовцями Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ по Україні, з метою отримання повної картини щодо чинної ситуації в Україні у релігійній площині.

6 червня делегація мала зустріч з головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополитом Луганським і Алчевським Митрофаном і співробітниками Відділу. Під час розмови пан П. Прув згадав слова, які митрополит Митрофан сказав під час минулої зустрічі: «Церква наразі перебуває під тиском політиків, які хотять змусити її зайняти ту чи іншу сторону у нинішньому політичному конфлікті. Але Церква не займає жодної зі сторін, оскільки вона має залишатися Церквою для всіх і нести свідоцтво миру і примирення, за прикладом Христа». Пан Прув сказав, що він був дуже зворушений цими словами і висловив надію, що УПЦ продовжує триматися цього принципу, і не перестане закликати всіх до миру навіть під зовнішнім тиском.

Під час зустрічі митрополит Митрофан розповів про ситуацію на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донбасу і тих змінах у релігійній площині, що сталися з часу останнього візиту делегації ВРЦ до України. Голова ВЗЦЗ УПЦ окремо наголосив на двох нещодавно зареєстрованих Верховною Радою України законопроектах, що мають дозволити місцевим, не обмеженим релігійною громадою, референдумам, змінювати юрисдикційну приналежність релігійних спільнот, а також обмежити діяльність релігійних спільнот і організацій, «керівні центри яких знаходяться у країні, визнаній Верховною Радою України країною-агресором» (законопроекти відповідно №4128 та №4511). Пан Прув висловив глибоку стурбованість наведеними законодавчими ініціативами і підкреслив, що вони «можуть негативно вплинути на безперечно важливе служіння та свободу віросповідання деяких церковних спільнот у країні».

7 червня 2016 року делегація мала зустріч з контактною групою ВРЦіРО, яку наразі складають: пастор В. С. Антонюк (Голова ВСЦ ЄХБ та чинний Голова ВРЦіРО), протоієрей Миколай Данилевич (УПЦ) та пан Анатолій Васильович Райчинець (Українське Біблійне Товариство). Питання наведених законопроектів на зустрічі отримало подальше обговорення, під час якого пан Прув зауважив, що дані законодавчі ініціативи можуть привести до небезпечних наслідків у майбутньому, оскільки, відділяючи Церкви одна від одної, вони ослабляють їхнє сумісне свідоцтво миру і заклик до примирення.

Після зустрічі з ВРЦіРО, делегація відвідала офіс ОБСЄ у Києві, де зустрілася з заступником Голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ паном Олександром Хугом.

Того ж дня делегація зустрілася з Головою Синодального Відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань протоієреєм Владиславом Діхановим, який надав представникам ВРЦ інформацію про гуманітарну ситуацію на Сході, що винилка у результаті конфлікту, а також про гуманітарну діяльність УПЦ, досягнуті успіхи та виклики, з якими Церква наразі має справу.

На завершення візиту, Директор Прув наголосив, що у контексті нинішнього конфлікту, Церкви мають унікальний потенціал для сумісного свідоцтва і дій, спрямованих на досягнення миру та примирення в Україні, і закликав владу України «переглянути та утриматися від будь-яких мір, що можуть обмежити цей потенціал».

Переглядів: 225

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів