Голова ВЗЦЗ УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан разом з Патріархом Константинопольським Варфоломієм бере участь в паломництві по святих місцях Каппадокії

mainНа запрошення Святійшого Патріарха Константинопольського Варфоломія та з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополит Луганський і Алчевський Митрофан прибув до Константинополя, щоб спільно з Предстоятелем Константинопольського Патріархату взяти участь у паломництві по святих місцях Каппадокії. Митрополита Митрофана у поїздці супроводжує заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

В Каппадокії звершували своє служіння великі святителі Церкви Христової – Василій Великий, Григорій Назіанзин (Богослов), Григорій Ніський, а також відомий святий XIX-го століття преподобний Арсеній Каппадокійський та багато інших. На території цього регіону і загалом в Малій Азії традиційно проживало грецьке населення до тих пір, поки в 1922-24 роках між Грецією і Туреччиною внаслідок політичних негараздів не відбувся обмін населенням, в результаті чого близько 2 мільйонів греків були вимушені залишити свої прабатьківські землі і переселитися на територію сучасної Греції, залишивши свої храми та монастирі.

Перед початком паломництва 4 червня митрополит Митрофан мав зустріч зі Святійшим Патріархом Варфоломієм в приміщенні Патріархії на Фанарі, під час якої передав Патріарху братські вітання та пам’ятний подарунок від Предстоятеля Української Православної Церкви.
Під час подальшого спілкування Митрополит Митрофан розповів Патріарху про ситуацію в Україні загалом і в Луганській єпархії зокрема, територія якої знаходиться по обидві сторони лінії розмежування. Владика розповів про нещодавні законодавчі ініціативи, спрямовані проти Української Православної Церкви, і останні викликали неприємне здивування у Патріарха. Предстоятель Константинопольської Церкви побажав, щоб ситуація в Україні стабілізувалася, а також запевнив, що молиться за нашу державу і за те, “щоб не проливалася братська кров”.

Того ж дня Патріарх Варфоломій разом з українською церковною делегацією та супроводжуючими прибули до Каппадокії, а саме в аеропорт міста Невшехір (давня назва – Неаполіс), де до паломництва приєднався глава Англіканської Церкви архієпископ Кентерберійський Джастін Уелбі з вікарним єпископом Джонатаном Гудолом, які прибули до Каппадокії на особисте запрошення Вселенського Патріарха.

В рамках паломництва делегація УПЦ відвідала музей печерних православних храмів і монастирів в містечку Ґьореме, виникнення яких датується VI століттям, а також містечко Урґюп (грецька назва – Прокопіон), де на початку XVIII століття жив, перебуваючи в полоні, і прославився чудесами вихідець з України святий праведний Іоанн Руський.

В той же день в храмі святих Костянтина і Олени в містечку Мустафапаша (грецька назва – Сінасос) Патріарх Варфоломій звершив вечірню, після якої тепло привітав гостей з України і Англії. Згаданий храм був відновлений на древніх фундаментах храму візантійської епохи в 1729 році і діяв до 1923 року.

За вечірнею також молився митрополит Сасімський Геннадій, духовенство Константинопольського Патріархату і Еладської Церкви, Посол Греції у Туреччині пан Кіріакос Лукакіс, та представники грецької діаспори, предки яких жили в Каппадокії.

Повертаючись з богослужіння пізно ввечері паломницька група відвідала печерний храм 40 мучеників Севастійських в місцевості Сахіппаша. Патріарх Варфоломій разом з паломниками оглянули розписи храму і заспівали тропар святим покровителям храму.

Переглядів: 282

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів