Представники УПЦ взяли участь в роботі Круглого столу: «Релігія, Церква, суспільство і держава: два роки після Майдану»

13307294_1154391094581381_4222997543735501694_n25 травня 2016 року в столичному готелі «Національний» відбувся Круглий стіл на тему «Релігія, Церква, суспільство і держава: два роки після Майдану». Організаторами заходу виступили Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова та Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні.
В роботі Круглого столу взяли участь представники українських конфесій та релігійних організацій, а також депутати, державній службовці, експерти з питань державно-релігійних питань, та  інші.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія участь в заході взяв заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, а також співробітники Відділу С. М. Бортник та С. І. Шульгач. У своєму виступі протоієрей Миколай Данилевич розповів про те, що в умовах криз природна релігійність людей зростає. В ситуації нестабільності люди більше звертаються до Бога. Це підтверджується динамікою парафіян в УПЦ: незважаючи на жорстку критику в низці українських ЗМІ, загалом, не відчувається відтоку віруючих з УПЦ. Навпаки, в храмах протягом останніх двох років кількість людей помітно збільшилася.

Торкнувшись питання можливих змін в релігійному законодавстві, представник УПЦ закликав депутатів, а також державних службовців, що є дотичними до законотворчої діяльності до того, щоб у намаганнях забезпечувати права одних конфесій, не робили цього за рахунок порушення прав віруючих інших конфесій. На переконання священика, у вирішенні конфліктних ситуацій між релігійними громадами, слід неухильно дотримуватися діючих законів України і не писати закони під конкретні конфесії, які в той чи інший політичний момент користуються підтримкою влади. Всі законодавчі ініціативи в сфері релігії слід погоджувати з тими конфесіями, яких це стосується, а також більш широко з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій (ВРЦІРО). Тим більше, що ця ідея була схвалена Президентом Петром Порошенком під час останньої його зустрічі з членами ВРЦІРО 23 квітня 2016 року.

Під час роботи круглого столу було підняте питання щодо можливості участі релігійних організацій в політичному житті країни. У зв’язку з цим були приведені дані опитування Центру ім. О. Разумкова в середовищі віруючих українських конфесій щодо важливості політики. Зокрема, на це питання позитивно відповіли лише 3,6% віруючих УПЦ, 8,5% віруючих УГКЦ і аж 9,5% прихильників «УПЦ КП». За словами представника УПЦ, можна спостерігати, що в тих храмах, де священнослужителі менше говорять або не говорять взагалі про політику, парафіян значно більше, на відміну від тих общин, де священнослужителі публічно підтримують ті чи інші політичні ідеї.

В цій темі подібні думки були висловлені і директором соціологічної служби Центру Разумкова Андрієм Биченком. «Коли громадяни кажуть, що Церква не повинна втручатись у політику, це має певні уточнення, – підкреслив експерт. – Мені здається, що все ж більшість має на увазі саме те, що в українській політиці хтось має обов’язково стояти на боці певної сторони. Тобто у свідомості громадян Церква має бути над ситуацією, зокрема у конфліктах, і пропонувати конструктивний вихід з проблеми з точки зору морального авторитету. Довіра до церковних інститутів досі є дуже високою і число тих, хто їй довіряє, значно переважає недовірливих, на відміну від ситуації з державними інститутами. Чим більше Церква намагається стати на чийсь бік в умовах політичного життя, тим більший є спад довіри, хоча вона протягом 15 років досліджень залишається на високому рівні», – зазначив Андрій Биченко.

Відповідаючи на закиди та звинувачення в сторону Української Православної Церкви, що прозвучали в рамках дискусії від окремих учасників круглого столу, протоієрей Миколай Данилевич послався на своє інтерв’ю Радіо Свобода, де є окремі відповіді за поставлені актуальні питання, а також  нагадав, що в офіційних документах Священного Синоду Української Православної Церкви містяться фрази, де висловлена підтримка незалежності і територіальній цілісності України, та привів слова з інтерв’ю Блаженнішого Митрополита Онуфрія, який сказав, що УПЦ не сприймає сепаратизм і робить усе можливе, щоб Україна збереглася в цілісності.

Переглядів: 184

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів