Президент України Петро Порошенко зустрівся з Патріархом Румунським Даниїлом

21 квітня 2016 року в рамках офіційного візиту до Румунії Президент України Петро Порошенко зустрівся з Предстоятелем Румунської Православної Церкви Блаженнішим Патріархом Даниїлом, – повідомляє офіційний сайт Румунської Православної Церкви.

В ході зустрічі Патріарх Даниїл, привітавши Президента України, зазначив, що наші сусідні народи об’єднують давні духовні та історичні зв’язки. У даному контексті Патріарх згадав про Митрополита Київського святителя Петра Могилу, який за походженням був румуном, а також  про преподобного Паїсія Нямецького – одного з намісників Нямецької Лаври у XVIII ст., який родом був з України. Духовні зв’язки між нашими народами підтримуються і сьогодні, що зокрема підтверджується частими взаємними паломницькими поїздками віруючих обох країн.

В свою чергу Президент України подякував Патріархові за можливість зустрічі, а також висловив подяку за докладені зусилля в напрямку зближення двох народів, які мають дуже багато спільного, як держави, в яких більшість населення сповідує Православ’я, а Церква користується високим рівнем довіри та є важливим чинником суспільного життя країни.

Торкнувшись церковної ситуації в Україні, Президент П. О. Порошенко звернувся з проханням, щоб Румунський Патріарх підтримав бажання українців мати об’єднану Православну Церкву. Крім того, глава української держави зазначив, що в Україні діють понад 100 православних парафій, богослужіння в яких звершуються румунською  мовою, і в зв’язку з цим висловив побажання, щоб українці в Румунії також мали можливість звершувати богослужіння рідною мовою в місцях їх компактного проживання, в тому числі і в Бухаресті.

Блаженніший Патріарх Даниїл нагадав Президенту, що в Румунії функціонує  Українське Православне Вікаріатство, яке нараховує 32 парафії і 3 монастирі, в яких богослужіння звершуються церковно-слов’янською та українською мовами. Згадане Вікаріатство напряму підпорядковується Патріарху Румунському. У зв’язку з цим, Предстоятель Румунської Православної Церкви висловив готовність підтримати створення парафії, яка буде обслуговувати потреби української громади в Бухаресті.

Фотографії з сайту basilica.ro

Переглядів: 31

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів