Відбулося V засідання Громадської Ради при МЗС України

23 лютого 2016 року відбулося V засідання Громадської Ради з питань співпраці з релігійними організаціями при Міністерстві Закордонних Справ України. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в засіданні взяли участь: голова Інформаційно-просвітницького Відділу єпископ Ірпінський Климент, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, а також відповідальний за врегулювання міжконфесійних конфліктів і захисту прав віруючих Рівненської єпархії УПЦ протоієрей Віктор Земляний.

На початку засідання до представників релігійних спільнот звернувся Міністр Закордонних Справ України П. А. Клімкін. Голова зовнішньополітичного відомства розповів про головні останні події в сфері міжнародних відносин та відповів на питання представників конфесій. Міністр також висловив своє занепокоєння спробами використання фактів порушень прав віруючих в різних частинах України у політичній пропаганді. У зв’язку з цим членам Громадської Ради був запропонований проект Заяви щодо пропагандистської кампанії стосовно релігійної ситуації в Україні. Після обговорення заява була прийнята більшістю голосів.

У зв’язку з тим, що не були враховані пропозиції від УПЦ, представник Церкви не підтримав запропоновану заяву. Не заперечуючи фактів порушень прав віруючих різних конфесій в Криму та в окремих районах Донбасу, представник Української Православної Церкви заявив, що в заяві слід також відобразити стурбованість чисельними фактами порушень прав віруючих УПЦ в західних регіонах України. При цьому було уточнено, що відстоюючи права своїх вірних, Українська Православна Церква виступає проти того, щоб ці факти були використані будь-ким в цілях політичної пропаганди, про що представники Церкви говорили й раніше. Таким чином, позиція представника УПЦ у Громадській Раді була близькою до викладених в заяві ідей. З метою запобігання спотворення цієї позиції та додаткового роз’яснення, Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ додає окремий коментар з цього приводу.

    *****************************************************************

КОМЕНТАР ВЗЦЗ УПЦ

 щодо заяви Громадської Ради

з питань з співпраці з релігійними організаціями при МЗС України від 23.02.2016 року

23 лютого 2016 року відбулося засідання Громадської Ради з питань з співпраці з релігійними організаціями при Міністерстві закордонних справ України.

Під час цього засідання було прийнято Заяву щодо пропагандистської кампанії стосовно релігійної ситуації в Україні. У зв’язку з тим, що до цієї заяви не були включені пропозиції та зауваження від Української Православної Церкви представник від Української Православної Церкви не підтримав зазначену заяву та, відповідно до пункту 9 Положення про Громадську раду з питань співпраці з релігійними організаціями МЗС України, скористався правом викласти у письмовій формі свою окрему думку, що додається до протоколу засідання.

Задля уникнення спотворення зауважень та пропозицій, що були запропоновані до цієї заяви від УПЦ, вважаємо за необхідне зазначити наступне.

Українська Православна Церква послідовно виступає за міжконфесійний і міжрелігійний мир і не порушує прав віруючих інших конфесій та релігійних організацій і сподівається на відповідне ставлення з боку інших конфесій та релігійних організацій по всій території України. Ми не заперечуємо факти порушень прав віруючих та релігійних громад інших конфесій в АР Крим та окремих районах Донецької та Луганської областей, які тимчасово непідконтрольні Україні. Переконані, що такі факти мають отримати належну правову оцінку української і міжнародної спільноти.

Українська Православна Церква також виступає проти використання зовнішніми та внутрішніми силами релігійного фактору з метою дестабілізувати українське суспільство. Але в той же час вважаємо, що було б несправедливим говорити лише про ситуацію з порушенням прав віруючих інших конфесій в згаданих регіонах, не згадуючи про чисельні порушення прав віруючих і релігійних громад Української Православної Церкви, що відбуваються в західних областях України.

Станом на сьогоднішній день у західних областях України захоплено 31 храм релігійних громад Української Православної Церкви, а ще у 12 населених пунктах зберігається конфліктна ситуація. Щодо віруючих УПЦ, які не бажають переходити до інших конфесій чиниться тиск та лунають погрози. На місцях відзначаються факти втручання окремих представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування у діяльність релігійних громад УПЦ. Рішення суду, що прийняті на користь релігійних громад УПЦ, не виконуються, а статути єпархій та монастирів УПЦ не реєструються Міністерством культури України.

Ми не можемо замовчувати ці факти і маємо намір в подальшому відстоювати права віруючих та релігійних громад УПЦ відповідно до норм національного та міжнародного права. А факти порушення прав віруючих будемо доводити до відома міжнародної правозахисної спільноти та Європейських інституцій.

Сподіваємось також на те, що прийнята Заява Громадської Ради не буде використана представниками окремих органів державної влади, зокрема Департаментом у справах релігій і національностей Міністерства культури України, з метою введення в оману міжнародної спільноти та приховування порушень прав релігійних громад та віруючих УПЦ.

Переглядів: 114

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів