КИЇВ. Відбулася зустріч представників Української Православної Церкви з Послом Королівства Нідерландів з прав людини

IMG_498219 лютого 2016 року у приміщенні Церковно-археологічного кабінету Київської Духовної Академії відбулася зустріч представників Синодальних Відділів Української Православної Церкви з Послом Королівства Нідерланди з прав людини паном Кейсом ван Бааром. Високоповажного гостя супроводжували пані Мінке ван дер Сар, співробітник політичного департаменту Європейського департаменту Міністерства закордонних справ Нідерландів (Гаага), та пані Катерина Осташкова, співробітник політичного відділу Посольства Королівства Нідерландів у Києві. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у зустрічі взяли участь голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ Ірпінський Климент, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, співробітник ВЗЦЗ УПЦ Д. П. Лозінський, а також голова Юридичного Відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов.

Головною темою зустрічі було обговорення стану дотримання прав віруючих в Україні. У ході розмови пану Послу було розказано про конкретні випадки порушення прав віруючих УПЦ в деяких західних областях нашої країни. Зокрема, серед інших випадків була згадана ситуація з храмом у с. Птича, що на Рівненщині, де місцева релігійна громада УПЦ виграла два суди щодо права власності на храм, проте рішення цих судів не виконуються як органами місцевої влади, так і представниками «УПЦ КП», які продовжують спроби силового захоплення храму. А відтак парафіяни УПЦ не можуть користуватися своїм  храмом. Єпископ Ірпінський Климент також зауважив, що єдиним бажанням УПЦ є реалізація конституційних прав віруючих. “Наша Церква з повагою відноситься до власності інших конфесій та релігійних організацій, і хотіла б, що б ця повага була симетричною”, – сказав владика. Нідерландському дипломату були передані друковані та відео- матеріали, де зафіксовані згадані порушення.

Ознайомившись з ситуацією, пан Кейс ван Баар зауважив, що про неефективність виконавчої влади в Україні знає з власного досвіду. «Ваш досвід і мій досвід свідчить про те, що верховенство права у вашій країні не дотримується», ― зазначив він і додав: «для мене така ситуація незрозуміла, як рішення, що приймаються судом, не виконуються». Пан Посол запевнив, що буде докладати зусиль на міжнародному рівні для виправлення цієї ситуації.

Переглядів: 100

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів