Співробітники ВЗЦЗ УПЦ взяли участь у роботі конференції, з питань зміцнення безпеки релігійних громад та інших груп в Україні

8-9 грудня 2015 року в Києві проходить «Національна зустріч релігійних чи заснованих на переконаннях громад України». Співорганізаторами заходу є Бюро з демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (БДІПЛ/ОБСЄ) та Департамент у справах релігій та національностей Міністерства культури України.

Участь у заході беруть представники релігійних чи заснованих на переконаннях громад, органів державної влади, громадянського суспільства, міжнародні та національні експерти з питань свободи релігії.

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в роботі форуму 8 грудня взяв участь заступник Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич, а також співробітник Відділу В. В. Горзов.

У своєму виступі протоієрей Миколай Данилевич зазначив, що УПЦ послідовно виступає за міжконфесійний мир і порозуміння. Попри складну ситуацію як в державі, так і в сфері міжконфесійних відносин, Церква докладає максимум зусиль, щоб не дати використати релігійний чинник в політичній пропаганді, не дати сповзти нашому суспільству у прірву релігійної війни. При цьому священик зазначив, що «в Україні немає релігійної війни, але є міжконфесійні конфлікти, і вони є серйозними. Головним чином, ці конфлікти відбуваються між УПЦ і так званою УПЦ КП, і здебільшого з вини останньої, адже не ми захоплюємо їхні храми, а вони наші. При цьому, наша Церква в тих регіонах, де вона домінує, не дозволяє собі захоплювати храмові приміщення інших конфесій. Ці міжконфесійні суперечки деякі сили як всередині країни, так і ззовні, намагаються використати в цілях власної пропаганди.», – зазначив представник УПЦ.

Продовжуючи виступ, священик згадав про недавній Коментар Департаменту друку та інформації МЗС РФ від 2.12.2015 щодо зустрічі Міністрів закордонних справ ОБСЄ. Коментуючи цей текст, представник УПЦ зауважив наступне: «Там написано багато різних політичних речей, однак мою увагу привернув один пасаж: “Обеспокоены продолжающимся ухудшением положения христианских общин в ряде стран ОБСЕ. С особенной тревогой наблюдаем за официальным курсом Украины на разжигание в стране межрелигиозной розни”. Звичайно, українська влада має сама коментувати такі заяви колег з РФ, але зі своєї сторони, як представник найбільшої Церкви України, вважаю цю фразу явним перебільшенням, оскільки не можу пригадати офіційних документів центральних виконавчих і законодавчих органів влади України, де б офіційно говорилось про необхідність чи доцільність розпалювання міжрелігійної ворожнечі в країні. У моєму виступі 30 вересня 2015 року на конференції ОБСЄ у Варшаві було сказано: “Якщо на центральному рівні влада намагається вести збалансовану релігійну політику, то в регіонах буває багато зловживань. Окремою сферою, де відбувається найбільше порушень прав віруючих, є також і так звані переходи парафій УПЦ в «УПЦ КП». По суті, мова йде про рейдерські захоплення наших храмів“. Однак, ці конфлікти, при їх беззаперечній серйозності і важливості, мають регіональний характер. Тому, було б помилкою стверджувати, що в Україні ведеться міжрелігійна війна чи що держава Україна офіційно розпалює міжрелігійну ворожнечу. Більше того, протягом останнього часу українські суди прийняли низку справедливих рішень на захист парафій УПЦ, прикладом чого є рішення Львівського апеляційного адміністративного суду, Рівненського окружного суду, Тернопільського апеляційного суду від 24.11.2015 року щодо конфліктних ситуацій в селах Башуки і Колосова (Тернопільської області), а також с. Рясники (Рівненської області). Це свідчить як про те, що УПЦ юридично правильно і ефективно захищає права своїх вірних, так і про те, що офіційний курс українських центральних державних структур не спрямований на розпалювання міжрелігійної ворожнечі в Україні». 

Разом з тим, протоієрей Миколай Данилевич розповів про проблеми та зловживання на місцях, де певні сили використовують на свою користь симпатії місцевих чиновників, політичну ситуацію в країні, слабкість і віддаленість органів центральної влади, а інколи й просто відчувають безкарність. «Зокрема, в с. Грибовиця у Волинській області прихильники так званої УПЦ КП відкрито заявляли, що захоплять храм, і їм за це нічого не буде. Так і кажуть: «Ми можемо забрати у вас храм, і нам за це нічого не буде. В Києві заводи захоплюють, і нічого. А тут – церква якась. Ще потім орден дадуть!». Звичайно, це слова простих людей, а не офіційна заява, але ці слова відображають ситуацію на місцях. Тому, наша позиція полягає в тому, щоб у міжконфесійних і міжрелігійних питаннях влада виконувала свою пряму функцію: сприяла вирішенню конфліктів на основі законів України, а не керувалась місцевими симпатіями чи політичною доцільністю. Тобто, однаково рівними перед законом мають бути як “московські попи”, так і «гіпер-патріотичні» представники духовенства інших конфесій, “гіпер-патріотизм” яких не повинен звільняти їх від відповідальності», – підкреслив священик.

Завершуючи виступ, протоієрей Миколай Данилевич резюмував: «Ми – вірні Української Православної Церкви, як громадяни України хочемо, щоб наша держава захищала й забезпечувала наші права, як віруючих людей, на основі законів, прийнятих самою ж державою. Однак, з іншої сторони ми – вірні Української Православної Церкви, будучи громадянами України, не хочемо, щоб представники інших держав звинувачували нашу державу в неіснуючих гріхах і використовували міжконфесійні проблеми в цілях власної політичної пропаганди».

Переглядів: 216

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів