КИЇВ. Керуючий справами УПЦ зустрівся з представником Державного департаменту США

27 серпня керуючий справами Української Православної Церкви, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній прийняв спеціального представника Державного департаменту США Шона Кейсі на його прохання. Гостя супроводжували заступник політичного радника Посольства США в Україні К. Токо, співробітник політичного відділу Посольства США в Україні Б. Кемпбел, помічниця пана Ш. Кейсі пані Дж. Вістранд та Володимир Пасічник (перекладач). Зі сторони УПЦ у зустрічі взяв участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоієрей Миколай Данилевич та співробітник ВЗЦЗ УПЦ С. М. Бортник.

Пан Ш. Кейсі очолює Управління з питань ініціатив релігійних спільнот Державного департаменту США і тому цікавився позицією Української Православної Церкви щодо багатьох питань внутрішнього та, особливо релігійного, життя українського суспільства. Важливою темою розмови стало розмежування сфер діяльності Церкви та держави в демократичній країні, а також роль Української Православної Церкви в стабілізації ситуації в Україні та припиненні війни.

Під час розмови митрополит Антоній сказав, що однією з головних проблем в українському суспільстві є криза довіри. Всі говорять про цілісність України, але по-різному бачать її майбутнє. Різні частини України в її нинішніх межах мають різну історію, різних героїв і різні мови спілкування. На цьому тлі насамперед необхідно, щоб релігійне питання не стало додатковим фактором розділення у суспільстві – зауважив архієрей. Владика розповів американському дипломату про те, що УПЦ є єдиною суспільною інституцією, яка рівномірно присутня майже на всій території України, в тому числі й на територіях, де зараз проходять бойові дії. Пан Ш. Кейсі визнав, що «це є вашою сильною стороною, оскільки ви можете звертатися до всіх сторін. Але з політичної точки зору це ставить вас у складне становище».

Владика Антоній також відзначив важливість рівного відношення держави до релігійних спільнот на всій території країни, незалежно від особистих уподобань політиків чи державних чиновників на місцях. Цього не вистачає сьогоднішній Україні, коли храми канонічної Церкви захоплюються радикально налаштованими людьми за мовчазної підтримки місцевої влади. В той час, коли центральна влада держави прагне дотримуватись принципу рівного ставлення до конфесій, цього іноді бракує в ряді регіонів України. Було відзначено також, що важливим чинником у процесі примирення у суспільстві є запобігання політизації релігійної сфери.

Після завершення зустрічі митрополит Антоній подарував гостям примірники «Києво-Печерського патерика» у перекладі англійською мовою.

Переглядів: 49

Перейти до панелі інструментів