Голова ВЗЦЗ УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан зустрівся з делегацією Всесвітньої Ради Церков

З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія 18 березня 2015 року у Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви митрополита Луганського і Алчевського Митрофана з делегацією Всесвітньої Ради Церков (ВРЦ), що перебуває з візитом у Києві.

Від ВРЦ у зустрічі взяли участь: пастор Олаф Фюксе Твейт (Генеральний Секретар Всесвітньої Ради Церков), митрополит Сасімський Геннадій (Константинопольський патріархат), доктор Андерс Вейрюд (архієпископ на спокої, Лютеранська Церква Швеції, Президент ВРЦ по Європі), пані Кетрін Гордон, (Пресвітеріанська Церква США), єпископ Крістофер Хілл (Англіканська Церква), протоієрей Михаїл Гундяєв (Руська Православна Церква), протоієрей Даниїл Буда (Румунська Православна Церква), пан Пітер Прув (директор Комітету Церков з Міжнародних Зв’язків ВРЦ), пані Керін ван ден Броуке (Реформована Церква Голландії), єпископ Ян Янссен (Євангелічна Церква Німеччини).

У зустрічі також взяли участь: заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, співробітники Відділу: священик Віталій Поліщук, Д. П. Лозінський, С. М. Бортник.

Генеральний секретар ВРЦ доктор Олаф Твейт на початку зустрічі сказав: «Ми молимось за вас і висловлюємо нашу солідарність з вами в цей важкий для вас час. Сьогоднішній візит – це візит братів і сестер у Христі, а також візит тих, хто стурбований тим, що відбувається у вашій країні. Такий високий рівень делегації ВРЦ свідчить про те, що наша організація не байдужа до ваших проблем». Пастор Олаф Твейт завірив митрополита Митрофана в тому, що ВРЦ зі своєї сторони готова докласти максимум зусиль для сприяння в подоланні збройного конфлікту в України. Генсек ВРЦ підкреслив, що делегація прибула, щоб послухати й подивитись, ознайомитись з ситуацією на місці.

Привітавши гостей, митрополит Митрофан розповів про ситуацію в Україні загалом і на Донбасі зокрема, де сам архієрей звершує своє архіпастирське служіння. «Я очолюю єпархію в Луганську і знаю ситуацію безпосередньо, спілкуюсь з людьми, знаю їх настрої», – розпочав владика і зазначив, що на його думку саме Українська Православна Церква сьогодні володіє серйозним потенціалом для підтримання стабільності в українському суспільстві і державі, адже вона є найбільшою православною конфесією в країні (біля 13 тисяч парафій) і рівномірно представлена в усіх регіонах України. Стримана позиція УПЦ під час конфлікту і відмова від політичних оціноктого, що відбувається на сході України, дозволяє УПЦ сьогодні виступати в якості не ангажованої сили, яку сторони конфлікту при бажанні могли б використовувати в якості посередника. При цьому владика зазначив, що УПЦ виступає за збереження територіальної цілісності і єдності країни. Більше того, сьогодні Українська Православна Церква по суті може бути на даний момент практично єдиним можливим реальним інструментом об’єднання нашої країни і повернення Донбасу в український політичний, культурний і соціальний простір. Адже попри неоднозначне відношення до України зі сторони місцевого населення Донбасу, кожної неділі в православних храмах цього регіону згадується за богослужіннями ім’я Митрополита Київського і всієї України. Владика переконаний, що не варто руйнувати цей чи не єдиний міст, що поєднує Донбас з Україною, і вважає, що варто використовувати миротворчий потенціал Церкви.

Голова ВЗЦЗ УПЦ висловив відкритість до діалогу з будь-якими міжнародними інституціями задля стабілізації ситуації в країні, в тому числі з Всесвітньою Радою Церков. В цьому плані мова, зокрема, може йти про потенційне формування Українською Православною Церквою спільно з Всесвітньою Радою Церков та іншими міжнародними структурами ефективних переговорних площадок для вирішення різних гострих питань в рамках вибудовування повноцінної взаємодії між сторонами конфлікту.

Владика також розповів делегації ВРЦ про міжконфесійні відносини в Україні. Митрополит Митрофан зазначив, що на сьогодні УПЦ має рівні стосунки майже зі всіма українськими конфесіями, за виключенням так званої УПЦ КП, представники якої, використовуючи підтримку радикальних політичних сил та нерідко й окремих представників органів місцевого самоврядування, захоплюють храми УПЦ, зводять наклепи та підігрівають інформаційну кампанію проти нашої Церкви. Були приведені конкретні факти, на які владика закликав активно реагувати міжнародну спільноту. Адже, у зв’язку з цим зріє невдоволення серед самих прихожан УПЦ, які не можуть спокійно дивитися на те, як у них відбирають храми. Як наслідок, можуть виникнути нові вогнища напруги, що в нинішній ситуації може призвести до непоправимих наслідків.

Така можлива ситуація, на думку митрополита, може вдарити і по позиціях Європи, адже міжрелігійне протистояння в Україні створить небезпеку не лише для української держави, але загрожуватиме і європейській безпеці. Голова ВЗЦЗ висловив надію, що керівництво Всесвітньої Ради Церков доводитиме позицію УПЦ до міжнародної як релігійної, так і політичної спільноти.

Митрополит Митрофан завірив гостей, що Українська Православна Церква докладає максимум зусиль, щоб зберегти міжконфесійний мир в Україні, незважаючи на факти провокацій. Більше того, УПЦ в силу можливостей намагається допомагати на Донбасі й іншим конфесіям, права яких в зоні конфлікту порушуються. Зокрема, владика нагадав про те, що коли у м. Антрацит 8 вересня 2014 року озброєні люди захопили будівлю церкви християн-баптистів, і заявили, що тут буде «православний центр», то УПЦ офіційно відмежувалася від такої акції і заявила, що не тільки не схвалює, але і не прийме подібних «подарунків». Аналогічна ситуація склалася після захоплення кафедрального собору та приміщення єпархіального управління так званої УПЦ КП в Луганську, де самому митрополиту Митрофану, як керуючому Луганською єпархією УПЦ, були запропоновані згадані приміщення, від чого він категорично відмовився. Також восени 2014 року, у м. Горлівка,  Донецької області, озброєні люди перервали молитву і розігнали віруючих церкви Адвентистів сьомого дня, а їх пастора – Литвиненка Сергія Григоровича вивезли в невідомому напрямку. Представникам УПЦ за допомогою Горлівської єпархії вдалося з’ясувати, що пастор живий, його життю нічого не загрожує і через деякий час його звільнили. Таким чином, УПЦ намагається посильно допомагати іншим конфесіям в їх проблемних ситуаціях або принаймні намагається не ускладнювати їх. Владика висловив сподівання, що відповідне ставлення до УПЦ буде і з боку інших конфесій.

Вислухавши митрополита Митрофана, один з членів делегації православний митрополит Сасімський Геннадій (Константинопольський патріархат) зі своєї сторони зауважив: «Ви згадували про Київський патріархат. В нашій Церкві ми не називаємо Київський патріархат Київським патріархатом. Ми називаємо їх розкольниками, щоб не було враження, що ми їх визнаємо. Вони можуть себе називати як хочуть, але їх не визнає жодна Церква».

Єпископ Англіканської Церкви Крістофер Хілл зі своєї сторони відзначив, що становище, в якому опинилася УПЦ, нагадує йому ситуацію, яка склалася у Великобританії у 20-ті роки ХХ-го століття. В той час в Ірландії спалахнула війна і Англіканська Церква опинилася по обидві сторони кордону, залишаючись силою, що була спільною для двох сторін конфлікту.

На завершення зустрічі сторони обмінялися подарунками. Зокрема, митрополит Митрофан подарував Генеральному секретарю пастору Олафу Твейту примірник факсимільного видання Пересопницького Євангелія для Всесвітньої Ради Церков, а також були вручені інші подарунки кожному члену делегації. Гостям була також проведена екскурсія по Києво-Печерській Лаврі.

Переглядів: 86

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів