АВСТРІЯ. Співробітник ВЗЦЗ УПЦ виступив на симпозіумі у Відні

17–19 листопада 2014 року у Відні проходив симпозіум на тему «Свобода і субсидіарність», присвячений питанням церковно-державних стосунків у країнах Центральної та Східної Європи з акцентом на питання богословської та релігійної освіти у цих країнах. З благословення Голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, митрополита Луганського і Алчевського Митрофана, у рамках симпозіуму виступив співробітник Відділу С. М. Бортник, який представив аудиторії ситуацію в Україні.

Симпозіум був організований благодійними католицькими організаціями: «Реновабіс» (Німеччина) та «Про Орієнте» (Австрія). Мета симпозіуму полягала у тому, щоб дати аналіз 25-річного досвіду розвитку країн Східної Європи після закінчення холодної війни. Зокрема, розглядалася ситуація з розвитком богословських факультетів та конфесійних шкіл у цих країнах, а також з викладанням релігійно-етичних предметів у середніх школах. Крім загальних пленарних засідань робота проходила також у секціях, одна з яких була присвячена ситуації у сфері освіти в Україні та Росії.

У своїй доповіді, присвяченій розвитку академічного богослов’я, С. М. Бортник зупинився на розгляді двох конкретних прикладів: Київської Духовної Академії УПЦ та Українського Католицького Університету УГКЦ. Також він проаналізував перспективи вищої богословської освіти після недавнього прийняття «Закону про вищу освіту». Іншою темою його розповіді стала ситуація та динаміка розвитку у школах України дисциплін етично-морального виховання, таких як «Християнська етика» тощо.

Про ситуацію у Росії за останню чверть століття розповів проректор Санкт-Петербурзької Духовної Академії протоієрей Володимир Хулап. Він детально розповів про сучасну ситуацію у Росії, підкресливши, що незважаючи на рецидиви атеїстичної доби, в останні роки намітився суттєвий прогрес у питаннях викладання богослов’я та релігійно орієнтованих дисциплін в школах.

Інший доповідач – пан доктор Манн – зупинилась, зокрема, на цінностях та принципах католицької освіти, яка у значній мірі протистоїть тенденціям пристосування до ринку робочої сили в країнах Європи, коли утилітарно-прагматичний підхід нівелює цінність людської особистості.

Священик доктор Бехіна, який очолює у Ватикані Конгрегацію католицької освіти, детально зупинився на проблемі міграції освіченої молоді з країн, що розвиваються. Особливо вражаючою стала наведена ним статистика, що біля 80% молоді в арабських країнах після отримання вищої освіти залишають свою батьківщину та шукають роботу у більш розвинених країнах. Ця проблема важлива і для країн Східної Європи, хоча ситуація тут не набула подібних масштабів. Також доктор Бехіна підкреслив, що надання конфесійної релігійної освіти має на меті не тільки знання про власну релігійну традицію, але й вихід релігійності з рамок субкультури та сфери ірраціонального.

Про ситуацію в широкій історичній перспективі, з урахуванням досвіду радянського періоду історії, розповів професор Отто Люхтерхандт з Гамбургу.

На завершення, учасники симпозіуму підвели загальні підсумки та відвідали палац архієпископа Крістофа Шенборна, відомого знавця східної богословської традиції.

Переглядів: 9

Перейти до панелі інструментів