Відбулася спроба захоплення храму УПЦ у селі Птича, Дубенського району, Рівненської області. Храм вдалося відстояти

2 листопада 2014 року у селі Птича, Дубенського району Рівненської області відбулася спроба переведення Свято-Успенського храму УПЦ під юрисдикцію невизнаної світовим Православ’ям самопроголошеної УПЦ КП.

За вже звичним сценарієм, інциденту передував «референдум», у якому окрім релігійної громади, яку складають постійні члени парафії, приймали участь сторонні люди, що не мають до самої парафії ніякого відношення, а тому, згідно з чинним законодавством України («Закон про свободу совісті та релігійні організації», ст. 8), не мають права вирішувати її долю.

За результатами проведеного референдуму, що були оголошені головою сільської ради Я. Л. Вознюком, за перехід до «УПЦ КП» віддали свої підписи 406 чоловік. Проте, за свідченням постійних парафіян храму, що складають його громаду, переважна більшість цих голосів належала людям нецерковним, яких вони ніколи не бачили присутніми на жодному богослужінні у своїй церкві. Таким чином, релігійна громада Свято-Успенської церкви – саме ті люди, які мають законне право вирішувати юрисдикційну підлеглість своєї парафії – опинилися у видимій кількісній «меншості». Втім, необхідно зазначити, що за залишення храму у юрисдикції УПЦ, проголосували 306 чоловік, серед яких є всі постійні парафіяни храму та мешканці самого села.

Вірні УПЦ с. Птича не погодилися із оголошеними результатами «референдуму». Незважаючи на тиск і протистояння, храм вдалося відстояти. Під стінами своєї церкви віряни безперервно служили молебні і акафісти. Ближче до вечора 2 листопада усі радикально налаштовані люди розійшлися.

Ще до згаданих подій община храму подавала відповідні звернення до Дубенської міської ради 24.10.2014 та до Рівненської обласної адміністрації 29.10.2014, однак це не принесло ніякого результату. А тому, настоятель храму протоієрей Миколай Сисонюк, який очолює цю парафію вже більше 40 років (!), разом із членами парафії звернувся до сільського голови Я. Л. Вознюка з попередженням, що якщо той не зупинить незаконний процес, що відбувається, і допустить силове захоплення храму, то парафіяни на чолі з настоятелем, перекриють трасу міжнародного значення Київ–Чоп, аби привернути увагу громадськості до своєї проблеми, про що попередили управління районної ДАІ. Свій відчайдушний крок парафіяни пояснили тим, що їх не чують ні в районній, ані в обласній адміністрації, куди вони неодноразово зверталися. Крім того, їхні звернення продовжують ігнорувати місцеві та центральні ЗМІ.

Слід зазначити, що представники церковних громад, благочинь УПЦ на Рівненщині і навіть самої єпархії неодноразово повідомляли про те, що майже у кожному подібному випадку на звернення до місцевих та центральних ЗМІ з проханням висвітлити їх позицію вони отримували відмову. При цьому, у приватних розмовах представники місцевих ЗМІ відверто зізнавалися, що вони втратять роботу, якщо підуть назустріч представникам УПЦ у цьому питанні.

Також необхідно зазначити, що так звані «переходи» зовсім незбільшують саму громаду «переведеного» храму. Адже вірні УПЦ, яких позбавляють їхньої рідної парафії, не переходять у розкол до УПЦ КП, а залишаються звершувати богослужіння у пристосованих власноруч приміщеннях, як правило – у сільських хатах, у той час як прихильники так званої УПЦ КП так і не починають ходити до захопленого храму, за перехід якого вони так завзято голосували. Зокрема, за словами в. о. благочинного Дубенського району протоієрея Анатолія Богданова, у селі Білогородка Дубенського району Рівненської області після захоплення храму прихильниками так званої УПЦ КП на богослужіннях присутні лише 15-20 чоловік, у той час як у приміщенні сільської хати, облаштованої під тимчасовий храм, постійно моляться щонайменше 50 вірних УПЦ, які й до захоплення храму були його постійними прихожанами. Нерідко у захоплених храмах навіть не вистачає людей для церковного хору. Зокрема подібний випадок було зафіксовано у селі Судобичі вищезгаданого району, де прихильники конфесії, що захопила храм, настійливо пропонували регенту із громади УПЦ перейти до них і організувати хор для співу за богослужіннями.

Переглядів: 333

Перейти до панелі інструментів