Заява Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви щодо втручання органів державної влади Голованівського району Кіровоградської області в діяльність Хрестовоздвиженської парафії с. Перегонівка з метою зміни конфесійної приналежності

У зв’язку зі спробою втручання органів державної влади Голованівського району Кіровоградської області в діяльність місцевих громад Української Православної Церкви з метою примусової зміни їх конфесійної приналежності Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви повідомляє наступне:

20 жовтня 2014 року настоятель Хрестовоздвиженської парафії с. Перегонівка Голованівського району Кіровоградської області протоієрей Святослав Левандовський був викликаний до Перегонівської сільської ради, де заступник голови районної адміністрації Козак Володимир Володимирович примушував священика змінити підпорядкування очолюваної ним парафії з Української Православної Церкви на невизнану світовим Православ’ям так звану УПЦ КП. На протоієрея Святослава Левандовського державний чиновник чинив психологічний тиск, погрожуючи, що у випадку відмови змінити підпорядкування, священнослужитель буде силоміць вигнаний з храму та «залишиться без роботи і зарплати».

Відділ зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви уповноважений заявити, що подібні дії є грубим порушенням як міжнародного, так і національного законодавства про свободу совісті. Окрім того, згадані дії державного службовця є явним перевищенням його службових повноважень. Також зазначений факт є показовим ігноруванням доручення Прем’єр-міністра України А. П. Яценюка органам виконавчої державної влади від 13 жовтня 2014 року, щодо «недопущення загострення міжконфесійних відносин, зокрема захоплення культових споруд».

В черговий раз наголошуємо на недопустимості подібного грубого втручання державних органів в справи Української Православної Церкви. Повідомляємо, що інформація про згаданий випадок, так як і про інші подібні випадки, буде доведена до відома компетентних органів України та міжнародних організацій, які відслідковують випадки порушення прав людини, невід’ємною складовою яких є право на свободу совісті та віросповідання.

Переглядів: 63

This post is also available in: Англійська

Перейти до панелі інструментів