Заступник голови ВЗЦЗ УПЦ зустрівся з журналістами із Західної Європи та США

IMG_3477

22 жовтня 2014 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич провів зустріч з групою міжнародних журналістів, що спеціалізуються на питаннях церковного та суспільного життя і представляють провідні католицькі та громадські медіа Європи та Північної Америки. У зустрічі також взяли участь співробітники Відділу священик Віталій Поліщук та С. М. Бортник. Гостей супроводжував священик УГКЦ Ігор Шабан.

Гості прибули до України з прес-туром, щоб ознайомитись з життям релігійних громад в Україні в умовах військового конфлікту, станом міжконфесійних відносин, а також з перспективами та тенденціями у релігійній сфері Україні.

Протоієрей Миколай Данилевич розповів журналістам про бачення Українською Православною Церквою ситуації, що склалася у нашій країні, а для кращого розуміння ними, як людьми із західного світу, цієї ситуації навів аналогію з історії Католицької Церкви, яка теж неодноразово була вимушена примиряти католицькі держави у Європі, які воювали між собою, належачи до однієї Церкви. У якості прикладу протоієрей Миколай привів випадок з понтифікату папи Пія ІХ, який у 1848 році спочатку підтримав національно-визвольну війну італійців проти австрійців і навіть відправив свої війська на фронт. Однак, незабаром оголосив про свій нейтралітет, а потім відкликав свої війська, внаслідок чого італійці потерпіли поразку, у зв’язку з чим папу почали проклинати та звинувачувати у зраді національних інтересів. Однак, як свідчать історики, папа у той час зрозумів, що він є главою як для католиків-італійців, так і для католиків-австрійців. І саме з цієї причини він не міг однозначно зайняти якусь одну сторону. На думку протоієрея Миколая, УПЦ сьогодні опинилася у подібній ситуації. «Наша паства є неоднорідною, на відміну від пастви деяких інших конфесій, і ми це повинні враховувати», – сказав священик.

При цьому протоієрей Миколай наголосив, що УПЦ послідовно виступає за цілісність і неподільність країни. Зокрема, іноземним журналістам були приведені слова Блаженнішого Митрополита Онуфрія, сказані ним одразу після обрання і неодноразово повторені згодом: «Церква любить кожну людину, незалежно від її політичних поглядів. Ми хочемо, щоб Україна не поділилася, а щоб була єдиною країною».

Західних журналістів також цікавило, чи події останнього року в Україні погіршили або покращили міжконфесійні відносини? На думку протоієрея Миколая, на це питання не можна відповісти однозначно. З одного боку стосунки покращилися, тому що усі конфесії під час подій на Майдані об’єднали та координували свої зусилля, закликаючи людей до миру. «Коли держава ризикувала скотитися у прірву громадянської війни, для конфесій не час було думати про свої розбіжності, а слід було обєднати зусилля задля сприяння виходу з кризи. Представники основних конфесій стояли як на Майдані, так і на вулиці Грушевського, намагаючись запобігти насильству. На мою думку, Майдан – це політична позиція, Антимайдан – це також політична позиція. А от вулиця Грушевського, я маю на увазі нейтральну смугу між тодішніми силовими структурами та протестувальниками, куди вийшли спочатку три монахи нашої Церкви, а згодом приєдналися й представники інших конфесій, – це справді саме те місце, де дійсно повинна була бути Церква, яка не має брати участі у політичному процесі, але повинна докласти максимум зусиль задля недопущення насильства», – висловив власне бачення заступник голови ВЗЦЗ УПЦ.

Продовжуючи відповідати на поставлене питання, священик також зазначив, що ВРЦіРО у той час і до сьогодні докладала і докладає максимум зусиль, щоб не допустити міжконфесійного протистояння, чого і вдавалося досягати, попри провокації певних зовнішніх і внутрішніх сил. Однак, приблизно за останні два місяці значно погіршились стосунки з так званою УПЦ КП, представники якої почали захоплювати та переводити до себе парафії УПЦ, намагаючись використати політичну ситуацію у країні на свою користь. «Може здатись дивним, але з православними братами з так званої УПЦ КП, які відійшли від нас (вони хоч і в розколі, але православні, тобто близькі нам), стосунки сьогодні найгірші. А стосунки з іншими конфесіями, які не є настільки близькими до нас, маємо досить добрі. Як кажуть, найбільш жорстока війна буває саме між братами», – констатував протоієрей Миколай.

На запитання про те, чи зустрічалися серед українського духовенства на Сході прояви сепаратизму, протоієрей Миколай Данилевич повідомив про окремі випадки, коли священики, порушивши розпорядження своїх архієреїв про невтручання у конфлікт, починали підтримувати сепаратистів, але за це були покарані забороною у священнослужінні, що зокрема сталося з кліриком Луганської єпархії священиком Володимиром Марецьким. «Разом з тим, – продовжив отець Миколай, – наші східні архієреї свідчать про те, що на Донбас зараз приїхало багато чужих священиків, часто заборонених в служінні або позбавлених сану, а то й просто ряжених, тобто переодітих, зокрема з російських областей, що межують з Україною. А тому не слід одразу спішити звинувачувати все місцеве духовенство нашої Церкви, яке не полишає свої парафії і мужньо несе своє служіння в умовах війни».

Далі було розказано про соціальну діяльність Церкви, зокрема про збір та доставку гуманітарної допомоги до зони військового конфлікту. Була також відзначена важливість надання допомоги не лише армії, але й мирному населенню Донбасу. Адже лише таким чином, на думку представника ВЗЦЗ УПЦ, можна утримати людей цих регіонів в Україні, надаючи їм реальну допомогу, не залишаючи їх у біді.

На завершення зустрічі протоієрей Миколай Данилевич подарував кожному з гостей примірник «Києво-Печерського патерика» англійською мовою.

Переглядів: 30

Перейти до панелі інструментів